Влада РС

У Хашанима отворена обновљена родна кућа Бранка Ћопића

У РОДНОМ СЕЛУ ВЕЛИКОГ ПИСЦА СЛИЈЕДИ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „БАШТА СЉЕЗОВЕ БОЈЕ“
  • Милорад ДОДИК: Да није било Ћопића, питање је да ли би било Хашана у овом смислу. Да га није било, можда се ово не би ни бранило, па било Федерација БиХ… Али ево, овдје на ивици ентитетске линије поносни смо што смо се изборили да управљамо овим ресурсом, што је велика ствар
  • Наталија ТРИВИЋ: „Завршетком реплике родне куће Ћопића ми смо заокружили прву културну руту која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће и на тај начин ћемо повезати Ћопића, Кочића и Куленовића и понудити још један не само културни, већ и туристички садржај за све оне који долазе у Републику Српску, јер имамо шта да покажемо

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Хашанима, код Крупе на Уни, да дјело познатог писца Бранка Ћопића, који је човјек Крајине и српског народа, треба додатно приближити генерацијама које долазе.

Додик је, у обраћању на свечаности поводом отварања обновљене куће великог српског писца, рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено.

„Сигурно једна најважнија ствар је да Ћопића и његова велика дјела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумијемо зашто је то све Ћопићево било тако лијепо написано, да је требало да се роди само један дјечак овдје који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо“, рекао је Додик.

Он је истакао да је велики српски писац Бранко Ћопић живио за овај крај и никада није пропустио прилику да се врати у Хашане и буде међу својим људима „и да покаже величину управо те српске националне душе која није правила разлике и никакву диобу међу људима“.

„Не могу да кажем да је био у заблуди, али он је несумњиво богатство српског народа. Одавде је кренуо, прошао бурно вријеме и завршио тамо гдје је завршио“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је иза Ћопића остао озбиљан књижевни опус.

„То је ванвременска прича која заслужује да ми овдје окупљени учинимо све да ово буде живо мјесто. Подржаћемо општину Крупа на Уни да на том плану уради шта је неопходно и да креирамо дан када ћемо се овдје окупљати. То ће одлучити стручни људи“, рекао је Додик.

Он је додао да је велики писац својим великим дјелом Хашане учинио незаборавним.

„Јер више је волио Хашане него ми нека своја мјеста. То га разликује од нас. И да није било Ћопића, питање је да ли би било Хашана у овом смислу. Да га није било, можда се ово не би ни бранило, па било Федерација БиХ… Али ево, овдје на ивици ентитетске линије поносни смо што смо се изборили да управљамо овим ресурсом, што је велика ствар“, напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће Ћопић живјети „далеко дуже него сви ми заједно“, те да ће се његове поруке чути на многим мјестима.

„Многе генерације ће учити, наравно, од њега. А, ми смо овдје да вратимо само један мали дуг према њему и управо га сада враћамо“, истакао је Додик.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је завршетак изградње реплике родне куће Бранка Ћопића у његовим Хашанима важан тренутак за Републику Српску.

Тривићева је истакла да на тај начин Република Српска показује да води рачуна да се сачувају од заборава сви важни људи који су учинили важним тренутак у којем су живјели, а који су остали до дана данашњег кроз све оно што се изучава у школама или уопште у области културе.

„Завршетком реплике родне куће Ћопића ми смо заокружили прву културну руту која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће и на тај начин ћемо повезати Ћопића, Кочића и Куленовића и понудити још један не само културни, већ и туристички садржај за све оне који долазе у Републику Српску, јер имамо шта да покажемо“, рекла је она.

Тривићева је изјавила да се завршетком родне куће Бранка Ћопића не завршавају радови у Хашанима већ да слиједи наставак изградње садржаја из пројекта „Башта сљезове боје“.

Она је навела да садржај који ће бити понуђен у Хашанима неће бити само обилазак родне куће већ комплетан истраживачки центар.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар