Влада РС

Вишковић: Крећемо путем пореског растерећења привреде – Српска може и без ММФ

„УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА ВЛАДА ПОМОГНЕ ПРИВРЕДИ, А ПРИВРЕДА – ВЛАДИ“
  • Премијер истакао да се са америчком компанијом „Алухем“ не воде преговори у вези са зворничком „Алумином“, наводећи да су за ту фирму многи заинтересовани: „Када се буде доносила одлука о `Алумини`, то ће бити транспарентно и јавно. Биће јавни позив на који се сви могу јавити под дефинисаним условима“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Приједлогом закона о измјенама Закона о доприносима републичка Влада жели да растерети привреду и на основу смањења оптерећења дохотка од личних примања.

„Учинићемо све да Влада помогне привреди, а привреда Влади. Ово није реформско законско рјешење и то је више намјера с циљем растерећења привреде, као и да се што више крећемо на том путу. Иде се ка оном што реално и може се поднијети, па да се тако крећемо у будућности“, рекао је Вишковић током посланичке расправе о Приједлогу закона о измјенама Закона о доприносима, који се доноси по хитном поступку.

Он је истакао да се са америчком компанијом „Алухем“ не воде преговори у вези са зворничком „Алумином“, наводећи да су за ту фирму многи заинтересовани.

„Када се буде доносила одлука о `Алумини`, то ће бити транспарентно и јавно. Биће јавни позив на који се сви могу јавити под дефинисаним условима“, навео је Вишковић.

Он је рекао да буџет Српске и Програм економских реформи, на срећу, нису засновани на кредитима међународних финансијских организација, попут Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, иако најповољније нуде средства.

„Ако и будемо преговарали с њима, то ћемо радити као партнери, а не да нас неко уцјењује. Можемо преживјети и без ММФ-а“, рекао је Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић навела је да ће у складу са измјенама овог закона послодавци за своје раднике плаћати нешто ниже доприносе, а поготово они који имају велики број запослених.

Посланик СДС-а Зоран Видић је у посланичкој расправи о овој тачки дневног реда рекао да ова мјера, која ће продуковати умањење пореског оптерећења, треба да резултира повећањем плата радника.

„Ако се то не деси, нисмо ништа урадили“, оцијенио је Видић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар