Федерација/БиХ

Човић: Блинкеново писмо је снажан подстицај да се кључна политичка питања коначно приведу крају

„ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД ЈАСНО ЈЕ ИСТАКАО ДА НИКО НИШТА НЕЋЕ УЧИНИТИ УМЈЕСТО НАС“
  • Из ХНС-а истакнуто да спровођењем кључних одредби у предметима „Љубић“ и „Сејдић и Финци“ започиње нова ера европске БиХ: „Уколико је потребно одрадити и минималне уставне коректуре – ми ћемо то и урадити. Конститутивни народи и њихово легитимно представљање је уставна, друштвена и политичка срж БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватског народног сабора (ХНС) Драган Човић изјавио је данас да представници хрватског народа у БиХ изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена – да САД подржавају допуне Изборног закона са циљем испуњавања релевантних одлука Уставног суда БиХ – узимају као снажан мотив да се кључна политичка питања коначно приведу крају.

Човић је нагласио да се писмо које је Блинкен упутио члановима Предсједништва БиХ савршено надовезује на све оно што он и легитимни представници хрватског народа истичу дуже вријеме, саопштено је из ХНС-а.

„Јасно је истакнуто како нико то неће учинити за нас, него да је то наша одговорност у којој они само могу помоћи“, наводи се у саопштењу.

Из ХНС-а истичу да спровођењем кључних одредби у предметима „Љубић“ и „Сејдић и Финци“ започиње нова ера европске БиХ.

„Уколико је потребно одрадити и минималне уставне коректуре – ми ћемо то и урадити. Конститутивни народи и њихово легитимно представљање је уставна, друштвена и политичка срж БиХ. То истичу одлуке и Уставног суда БиХ као и Међународног суда за људска права у Стразбуру“, наводе из ХНС-а.

Из ХНС-а напомињу да се прилагођавањем неуставних одредби Изборног закона БиХ јача наткровљујуће уставно начело конститутивности и легитимног представљања конститутивних народа, уз омогућавање свима да се кандидују и да могу бити бирани.

„То су начела демократије која истичу и Блинкен и институције ЕУ. Стратешко савезништво са САД и ЕУ је потврђено Споразумом у Мостару у јуну прошле године који смо скупа парафирали и обавезали се спровести до краја“, поручују из ХНС-а.

САД подржавају допуне Изборног закона са циљем испуњавања релевантних одлука Уставног суда БиХ, поручио је јуче амерички државни секретар Ентони Блинкен у писму члановима Предсједништва БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар