Главно Федерација/БиХ

Човић: Наш минимум је да Хрвати бирају хрватске представнике у органима БиХ

НАГЛАСИО: АКО СЕ ДОГОВОРИМО – БиХ ВЕЋ У ЈУНУ МОЖЕ БИТИ КАНДИДАТ ЗА УЛАЗАК У ЕУ
  • Бошњаке упозорио: „Ако у томе не успијемо, имамо политичку кризу и бављење самим собом, а то је онда нека друга реторика“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је како би Босна и Херцеговина већ у јуну могла добити кандидатски статус, ако би се скоро ријешио проблем измјена Изборног закона.

„Ако у томе не успијемо, имамо политичку кризу и бављење самим собом, а то је онда нека друга реторика. Наш је приступ да идемо крајње позитивно, а минимум који тражимо је да представнике Хрвата бира хрватски народ“, нагласио је Човић.

Коментаришући процес измјена Изборног закона БиХ, Човић је рекао да не може са сигурношћу рећи да ће у предстојећа два мјесеца доћи до потребних измјена како би се испоштовале одлуке Уставног суда БиХ када је у питање избор чланова Предсједништва БиХ те избор делегата у Дом народа ФБиХ.

„Вјерујем да је с наше стране учињено већ довољно активности и на вањском и на унутарњем плану, како би се доминантне бошњачке странке мотивирале да уваже чињеницу како даљње политичке кризе и бављење самим собом не иде у прилог како њима, тако ни икоме другоме“, истакао је Човић.

На упит новинара о протестима бораца и њиховим захтјевима, Човић је одговорио да их треба саслушати, додавши да не види разлог зашто до сада није направљен регистар бораца из којег би се видјело ко има какве привилегије и ко све прима накнаде за учествовање у рату.

„То је форма која никога не кошта, а добра је да видимо, бар формално, какав је однос у Федералном министарству бранитеља био задњих десетак година, и с те стране пуна потпора“, казао је Човић те додао а треба послушати становиште других бранитељских удруга када су у питању остали захтјеви штрајкача.

Човић је одржао данас у Ливну радни састанак с представницима општинских организација ХДЗ-а БиХ у Ливањском кантону.

Разговарало се о свим темама битним за хрватски народ, као и за странку ХДЗ БиХ, попут измјене Изборног закона, европском путу БиХ, предстојећим изборима те о свим осталим животним питањима везаним за Ливно и Херцеговачко-неретвански кантон.

Најавио је како ће обићи све просторе у БиХ у којима живе Хрвати како би се у директној комуникацији с људима видјело шта је то што треба нагласити да би ХДЗ БиХ био водећа странка хрватског народа на тим изборима.

Предсједник ХДЗ-а БиХ додао је да је ово прилику уједно искористио како би информисао чланове и функционере странке што се ради на плану спољне политике јер, како је рекао, из медијских написа може се стећи потпуно крива слика о тима активностима.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар