Federacija/BiH

Deblokirano 330 miliona evra od MMF, Federaciji BiH – 62 odsto, Srpskoj – 38 odsto

DOGOVOR LIDERA SNSD, HDZ I SDA – PRISUTNI BILI JOHAN SATLER I ERIK NELSON
  • U dogovaranju učestvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i predsjednici vlada Republike Srpske i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić

Lideri SNSD, HDZ i SDA dogovorili su sa zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.

Sastanak lidera tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa evropskim i zvaničnicima MMF-a održan je u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja, te da je veoma važno što su lideri političkih stranaka postigli saglasnosti o raspođeli sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona evra namijenjenog BiH za borbu protiv virusa korona.

„BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom, američkim ambasadorom Erikom Nelsonom, danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori u vezi sa mjerama i daljim odgovorom na epidemiju u socio-ekonomskom smislu“, rekao je Satler novinarima nakon sastanka sa liderima SNSD, HDZ i SDA.

On je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju kooordinacionog tijela koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog savjeta i predstavnike drugih nadležnih institucija sa fokusom na socio-ekonomske mjere.

Pored lidera SNSD, HDZ i SDA sa zvaničnicima EU i MMF prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić.

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, kojoj je prisustvovalo svih šest članova, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na sjednici je dogovorena raspodjela sredstava MMF-a, prema kojoj će Federaciji BiH pripasti 62 odsto, Republici Srpskoj 38 odsto, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuisati 0,5 odsto od svog dijela Brčko Distriktu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Treću sjednicu Fiskalnog savjeta sazvao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar