Федерација/БиХ

Додик: Да је БиХ нормална – Хрват Комшић не би био против Пељешког моста

„НЕ ВРАЋАМ НИКАКАВ ДУГ ДРАГАНУ ЧОВИЋУ – МИ ЈЕДАН ДРУГОМ НИШТА НЕ ДУГУЈЕМО“
  • „Република Српска је државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав је то афирмисао кроз право да српски члан Предсједништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донесена овдје у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Предсједништву кроз Комшића и Џаферовића, који дијеле исто гласачко тијело и који вјерују у исте вриједности
  • „Из Сарајева увијек траже нови конфликт. Али морам рећи да се грдно варају они који мисле да ми Срби јадикујемо што те власти тамо нема. То нама служи као доказ да БиХ не може бити функционална и одржива. Ово вријеме показује да БиХ као држава нема никаквог смисла

НАКОН бурне сједнице Народне скупштине Републике Српске (РС) Пељешки мост одбранио је Милорад Додик, а хтјели су га „минирати“ бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ, пише „Вечерњи лист“.

Тако је преко ноћи промијењена перцепција о њему, а Додик је постао градитељ нових односа.

У интервјуу за „Вечерњи лист“ Додик је коментарисао проблем око Пељешког моста рекавши да је „БиХ нормална, у Предсједништву Хрват не би био против Пељешког моста“.

Он је објаснио који је разлог што је ставио вето због Пељешког моста:

„Зато што РС није у интересу да са сусједима, у овом случају Хрватском, има нове проблеме. Требамо се усмјерити на рјешавање постојећих попут границе код Костајнице, изградње моста у Градишки, одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској Гори. То су теме о којима требамо разговарати и пронаћи рјешење, а не да теме као што је изградња Пељешког моста, који је на хрватској територији, истакнемо као главни проблем. Ја припадам оним политичарима који мисле да се не треба мијешати у унутрашње послове других земаља.

Пељешки мост за мене је искључиво унутрашње питање РХ. Ова тема није уопште нова, зашто је поновно изронила из политичког Сарајева? Знам да се у прошлости разговарало о томе на који начин поправити перформансе самог моста како би се задовољили захтјеви, прије свега бошњачке, сарајевске политике у реализацији неких иреалних планова. Мост је подигнут на 55 метара висине и ширине између ступова од 200 метара. На тај су уступак хрватске власти пристале“, казао је Додик.

Додао је да постоји и чињеница да су ангажирана велика средства ЕУ и сигурно је да ЕУ не би ушла у процедуру одобравања да све није било перфектно правно чисто.

„Сљедећа ствар која је битна јесте да то раде Кинези и кинеске компаније које су присутне и овдје у РС. Све то изазива негативне конотације. А од тога РС не би имала никакве користи. Дакле, РС је у интересу да рјешава отворене проблеме с Хрватском. Ми смо државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав је то афирмисао кроз право да српски члан Предсједништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донесена овдје у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Предсједништву кроз Комшића и Џаферовића, који дијеле исто гласачко тијело и који вјерују у исте вриједности“, казао је Додик.

На констатацију да неки нагађају да је овим потезом вратио дуг предсједнику Хрватског народног сабора БиХ Драгану Човићу, Додик је одговорио:

„У политици има много спекулација. Нити сам ја шта дужан господину Човићу нити обрнуто постоји такав однос. Али, управо због тога врло добро сарађујемо у политичким питањима“.

Додик каже да из Сарајева увијек траже нови конфликт.

„Али морам рећи да се грдно варају они који мисле да ми Срби јадикујемо што те власти тамо нема. То нама служи као доказ да БиХ не може бити функционална и одржива. То је доказ да се овдје покушавају наметнути одређени концепти који нису у интересу свих. Немогућност избора у складу с изборним резултатом није ствар побједника, него права народа да их њихови представници заступају у власти. Ако то народу не допуштате, онда шта? Ово вријеме показује да БиХ као држава нема никаквог смисла“, казао је Додик за „Вечерњи лист“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар