Федерација/БиХ

Додик: Џаферовић и Комшић су тражили „евроатлантску опредијељеност“ – одбио сам

ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ ПОВОДОМ 25 ГОДИНА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА ИСТУПИЛО СА ИЗЈАВОМ
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Инсистирао сам на европским интеграцијама. Како они то нису хтјели, у изјави нема ни опредијељености за европске интеграције… Сама изјава је плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон – поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа
  • Чланови Предсједништва БиХ у заједничкој изјави указали су и на значај јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ, свим њеним дијеловима, ентитетима, Брчко дистрикту, кантонима, градовима и општинама

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се у заједничкој изјави његових чланова поводом обиљежавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума између осталог истиче подршка Споразуму и Уставу БиХ као његовом саставном дијелу.

Додик је рекао да је та изјава плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон – поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Истакао је да су друга два члана Предсједништва БиХ инсистирала да у заједничкој изјави буде наведена опредијељеност за „евроатлантске“ интеграције, али да он то није прихватио, инсистирајући искључиво на европским интеграцијама.

Како они то нису хтјели, у изјави нема тог дијела за опредијељеност за европске интеграције“, рекао је он.

Додик ће 20. новембра преузети мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ, а према ранијим најавама, БиХ би могао посјетити високи представник за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Додик је истакао да је одбио учешће у церемонији полагања вијенаца које је предлагао бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Нисам разумио шта значи комеморација у дане Дејтонског споразума. Шта то значи, да неко мисли да је Дејтонски споразум мртав па га треба на тај начин обиљежити? Дакле, неће доћи до такве церемоније. Ако дође Борељ, састанак ће бити одржан у Предсједништву“, рекао је он.

Додик каже да Борељ не би требало да квалификује догађаје у вези са земљом у којој нема консензуса о томе.

Предсједништво БиХ је, иначе, изразило пуну спремност и опредијељеност за поштовање одредаба Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ који је његов саставни дио.

У заједничкој изјави његових чланова наводи се да је потписивање Дејтонског споразума догађај од највећег значаја за БиХ, западни Балкан, али и Европу у цјелини.

Предсједништво БиХ изражава захвалност свим међународним партнерима који су допринијели успостављању и очувању мира, као и реконструкцији БиХ, саопштено је из ове институције након данашње сједнице.

Из Предсједништва БиХ је саопштено и да је данас јединствена прилика да се пошаље порука којом ће на прави начин указати на значај јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ, свим њеним дијеловима, ентитетима, Брчко дистрикту, кантонима, градовима и општинама.

Предсједништво БиХ је поздравило напредак који је од Општег оквирног споразума за мир у БиХ до данас остварен у економији, образовању, демократизацији друштва, владавини права, јавној управи и свим другим областима.

У заједничкој изјави наводи се да Предсједништво БиХ понавља своју спремност и опредијељеност за јачање добросусједских односа у региону на бази међусобног поштовања и уважавања, у складу са међународним правом.

Предсједништво БиХ сматра да је у овом времену пандемије неопходно унаприједити сарадњу са свим међународним партнерима у одлучној борби против тероризма, пандемије вируса корона, као и у погледу мигрантске кризе.

Обавеза свих нивоа власти у БиХ јесте да појачамо напоре како бисмо обезбиједили народима и грађанима да могу живјети достојанствено, уз међусобно уважавање и разумијевање“, истиче се у саопштењу.

У изјави се напомиње да је данас прилика и да се подсјети на обавезу да треба саосјећати са болом и патњама припадника свих народа и грађана, те обавезу да се искаже поштовање према свим невиним жртвама рата.

Ми, чланови Предсједништва БиХ, потврђујемо опредијељеност да стварамо друштво по мјери свих његових народа и грађана, а нарочито младих којима желимо омогућити останак и будућност у њиховој домовини“, пише у заједничкој изјави.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар