Федерација/БиХ

Додик: Епицентар епидемије још пред нама, потребна још ригорознија примјена мјера

У ТРЕБИЊУ УПОЗОРИО: СИТУАЦИЈА СА КОРОНА ВИРУСОМ НИЈЕ БЕЗАЗЛЕНА – ВЕОМА ЈЕ ОПАСНА
  • “Они који су били спремни да критикују, најбоље је да данас погледају Шведску, која је игнорисала ситуацију, а данас је кренула са увођењем ригорозних мјера. То је учинила и Велика Британија. Дакле, одбијам сваку могућност да неко приговори да мјере нису биле потребне биле су веома потребне
  • „Неопходно је учинити све како не би били изгубљени релативно добри ефекти мјера постигнути у првом мјесецу борбе против епидемије у Републици Српској, којима је спријечен удар на здравствени систем
  • “У овом тренутку је медицински систем у Српској  спреман и није преоптерећен у смислу да не може извршити своје обавезе према пацијентима. Сада имамо седам пацијената на респираторима у Бањалуци, а у Републици Српској има око 50 слободних респиратора. Наручено је још 130. Мислим да ћемо укупно у Републици Српској имати око 200 респиратора
  • “Кризни пакет ММФ је 330 милиона долара за БиХ. То није редован пакет, раније је он био везан за поплаве. Тада је било 49 одсто за Републику Српску, 49 одсто за Федерацију БиХ  и два одсто за Брчко дистрикт. Сада је предложено да 39,5 одсто иде за Републику Српску, 59,5 одсто за ФБиХ и један одсто за Брчко дистрикт

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да епицентар кризе у вези са вирусом корона сигурно још није прошао и да ће бити потребна још ригорознија примјена превентивних мјера.

Он је захвалио свим људима који поштују превентивне мјере и на тај начин, прије свега, поштују себе, наводећи да ситуација у вези са вирусом корона није нимало безазлена, већ опасна.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да су превентивне мјере и те како потребне, да нису претјеране, као и да ће бити потребна још ригорознија њихова примјена, с циљем заштите здравља становништва.

Додик, који је у Требињу присуствовао сједници градског Штаба за ванредне ситуације, изразио је задовољство чињеницом да је то тијело оперативно и успјешно, те да је добро реаговало када је ријеч о превентивним мјерама које су синхронизоване са републичким нивоом.

“Имајући у виду да многи организованији системи нису могли да издрже притисак, требало је превентивно дјеловати како би се ширење спријечило”, рекао је Додик.

Он је изразио захвалност грађанима који имају довољно одговорности и поштују мјере, али и поручио да је ситуација озбиљна, те да нико нема право да критикује одлуке Владе када је ријеч о мјерама донесеним с циљем сузбијања ширења вируса корона.

“Они који су били спремни да критикују, најбоље је да данас погледају Шведску, која је игнорисала ситуацију, а данас је кренула са увођењем ригорозних мјера, када је епидемија достигла широке размјере. То је учинила и Велика Британија, која је исто тако игнорисала и хтјела да по систему `крда` дозволи да, онај ко може преживи, а сад је почела да уводи ригорозније мјере. Дакле, одбијам сваку могућност да неко приговори да мјере нису биле потребне, биле су веома потребне и биће потребне још ригорозније их примјењивати, јер епицентар кризе није прошао и не зависи од нас”, појаснио је Додик.

Он је поручио да је неопходно учинити све, како не би били изгубљени релативно добри ефекти мјера постигнути у првом мјесецу борбе против епидемије у Републици Српској, којима је спријечен удар на здравствени систем.

“У овом тренутку медицински систем у Српској је спреман и није преоптерећен у смислу да не може извршити своје обавезе према пацијентима”, нагласио је Додик.

Он је навео да је тренутно седам пацијената на респираторима у Бањалуци, да у Републици Српској има око 50 слободних респиратора, а наручено је још 130, те да очекује да ће их и путем хуманитарних канала Српска добити довољно.

“Мислим да ћемо укупно у Републици Српској имати око 200 респиратора”, додао је Додик и најавио да ће одређени број респиратора бити достављен и у Требиње.

Додик је нагласио да су у Републици Српској животне намирнице у потпуности обезбијеђене, те да нема потребе за стварањем залиха.

“Гарантујем да су сви маркети снабдјевени робом, да има довољно и брашна, шећера, уља и осталих потрепштина. Република Српска има довољно залиха и нико не треба да брине”, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва још једном је захвалио Требињцима на поштивању мјера које је Влада донијела ради сузбијања ширења епидемије изазване вирусом корона, те их позвао да наставе да поштују све донесене мјере.

“Вирус се не преноси сам од себе, он не шета улицама, али шетају људи који тај вирус преносе. Треба избјећи сваки социјални контакт, онемогућити ширење вируса и онда смо спасили и људе, а и утицали на што брже сузбијање епидемије”, објаснио је Додик.

На састанку је данас разговарано и о привреди, те губицима који су, како је Додик рекао, већ настали због епидемије.

“Ми цијенимо да су застоји до сада коштали Републику Српску око 750 до 800 милиона КМ”, оцијенио је Додик.

Он је рекао да Влада пажљиво бира мјере којим ће, прије свега, бити сачувана радна мјеста, те да је до сада издвојено око 18 милиона КМ за уплату мартовских доприноса свим радницима у дјелатностима које су затворене због новонастале ситуације.

“У априлу ћемо уплатити основну плату од 520 КМ плус доприносе за све оне који неће радити и то ће нас коштати око 50 милиона КМ. Тако ћемо уплаћивати сваки мјесец све док траје криза”, поручио је Додик.

Он је истакао да ће бити настављена ригорозна примјена мјера, те је подсјетио на јучерашњу одлуку Предсједништва БиХ да на свим граничним прелазима у Федерацији БиХ буду постављени обавезни карантини за све који уђу у БиХ.

Додик је рекао да ће они гранични прелази, на којим у року од 24 часа не буду обезбијеђени карантини, бити затворени.

“Чуо сам да је један од проблема гранични прелаз Ивањица у Федерацији, гдје су људи пролазили због неодговорности одређених служби, који су их упућивали на кућну изолацију, а што није била довољно синхронизована мјера са Републиком Српском”, објаснио је Додик.

Додик је поручио да ће власти у Српској учинити све како би живот био одржан у нормали, те је захвалио свим радницима који раде у ванредној ситуацији.

Српски члан Предсједништва је рекао да Међународни монетарни фонд /ММФ/ чека да се званичници у БиХ договоре у вези са расподјелом такозваног кризног пакета вриједног 330 милиона долара, напомињући да се не зна како ће кредит бити расподијељен између кантона.

“Кризни пакет ММФ-а је 330 милиона долара за БиХ. То није редован пакет и раније је он био везан за поплаве. Онда је остало на ентитетима да договоре структуру подјеле. Тада је било 49 одсто за Републику Српску, 49 одсто за Федерацију БиХ /ФБиХ/ и два одсто за Брчко дистрикт”, рекао је Додик.

Он је навео да је сада предложено да 39,5 одсто иде за Републику Српску, 59,5 одсто за ФБиХ и један одсто за Брчко дистрикт.

“У оквиру ФБиХ постоји сагласност хрватске компоненте са таквом једном расподјелом. Оно што је нејасно је то како ће се дијелити између кантона. Ту је запело. Бошњаци сматрају, колико сам ја схватио неке, да тај новац треба дијелити сходно попису становништва”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је обим заразе једнак и у Републици Српској и у ФБиХ, те да су и трошкови једнаки.

Ћурић: На првом мјесту – здравље људи

Систем у Требињу, Херцеговини и цијелој Републици Српској добро функционише и у овој ситуацији епидемије вируса корона, а све мјере су донесене са разлогом, јер је главни циљ сачувати животе људи, рекао је требињски градоначелник Мирко Ћурић након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације, којој је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Драго нам је што је Додик дошао у Требиње да се упозна о ситуацији, да нам пружи подршку. Разговарали смо о три дијела – превентивном, здравственом и привредном. Предочили смо ситуацију и у Требињу, и у Херцеговини, гдје за сада немамо регистрованих случајева новог вируса”, рекао је Ћурић новинарима.

Он је истакао да је очигледно да систем функционише у овој ситуацији, како у Требињу и Херцеговини, тако и у цијелој Републици Српској.

“Све мјере смо доносили синхронизовано. Поучени искуством из локалних заједница из Српске и из цијелог свијета то смо примјењивали овдје”, рекао је Ћурић.

Он је додао да и даље проблем за све представља неискреност појединаца који сматрају да ово што се ради можда и није потребно.

“И даље сматрамо да је то потребно, да је здравље људи најбитније, како у Требињу, тако и у цијелој Српској. Циљ свих мјера које будемо доносили јесте да што мањи број људи буде заражен”, нагласио је Ћурић.

Он је захвалио свим људима који поштују мјере, поручивши им да тако наставе.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар