Главно Федерација/БиХ

Додик и Калабухов: Затворити ОХР да домаће власти потпуно преузму одлучивање

АМБАСАДОРУ КИНЕ ЂИ ПИНГУ РЕКАО ДА БиХ, НАРОЧИТО СРПСКА, ЖЕЛЕ ДА БУДУ ВИШЕ УКЉУЧЕНЕ У „ПОЈАС И ПУТ“
  • Нови амбасадор Русије у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: Руска Федерација досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет БиХ, гарантован Дејтонским споразумом, као и равноправност трију конститутивних народа и два ентитета БиХ. Руска Федерација сматра БиХ политичким, трговинским и економским партнером
  • Амбасадора Кине замолио да помогне, колико је то могуће, да БиХ што прије добије кинеску вакцину против ковида-19. Ђи Пинг је обећао да ће учинити све да Кина помогне БиХ у борби против пандемије достављањем кинеских вакцина

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик примио акредитивно писмо новоименованог амбасадора Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игора Калабухова.

Додик и Калабухов поздравили су добре и стабилне политичке односе и билатералну сарадњу између двије земље.

Истакнуто је да нема отворених питања и изражена нада да ће се билатерална сарадња наставити развијати на обострану корист. Посебно је истакнуто да има простора за унапређење економске, културне и образовне сарадње.

Додик је информисао амбасадора Калабухова о унутрашњополитичкој ситуацији у БиХ, а било је ријечи и о проблему илегалних миграната у БиХ.

Они су указали на неопходност досљедног поштовања Дејтонског споразума и сагласили се да је неопходно затворити ОХР како би се омогућило домаћим властима и политичарима да преузму потпуну одговорност одлучивања.

Амбасадор Русије је истакао да Руска Федерација досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, гарантован Дејтонским мировним споразумом, као и равноправност трију конститутивних народа и два ентитета БиХ.

Такође, амбасадор је казао да Руска Федерација сматра Босну и Херцеговину важним политичким, трговинским и економским партнером и додао да двије земље уједињују заједничка историја, културна и духовна блискост.

Током сусрета споменута је и недавна посјета Босни и Херцеговини министра вањских послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, а која свједочи добрим билатералним односима двије земље.

Додик је овом приликом замолио је амбасадора Калабухова да пренесе искрене и срдачне поздраве предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је изразио наду да ће досадашња изузетно добра сарадња бити настављена и током мандата новоименованог амбасадора Руске Федерације Игора Калабухова, којем је пожелио успјех у раду.

Кинески језик се као „други страни“ изучава у 10 основних школа у Републици Српској

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додика разговарао је данас у Сарајеву са кинеским амбасадором Ђи Пингом о Самиту иницијативе Народне Републике Кине и 17 земаља централне и источне Европе, који ће бити одржан у видео-формату 9. фебруара, а чији ће домаћин бити предсједник Кине Си Ђинпинг.

„Предсједавајући Додик изразио је задовољство чињеницом да ће учествовати на овом самиту, истакавши да БиХ, посебно Република Српска жели да више буде укључена у пројекат ‘Појас и пут’, те да ће то бити основа његовог приступа на овом видео-скупу. Радује нас да у Републици Српској и Федерацији БиХ има доста кинеских пројеката и да ћемо ту плодну економску сарадњу наставити“, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Осим економске сарадње, саговорници су позитивно оцијенили и сарадњу у области културе и образовања, посебно истакавши значај Конфучијевог институт у Бањалуци, те увођење кинеског језика као другог страног језика који се изучава у десет основних школа у Републици Српској и размјену студената из БиХ са Кином.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик замолио је амбасадора Кине да помогне, колико је то могуће, да БиХ што прије добије кинеску вакцину против ковида-19.

Амбасадор Ђи Пинг је обећао да ће учинити све да Кина помогне БиХ у борби против пандемије достављањем кинеских вакцина, наводи се у саопштењу.

Додик је изразио захвалност на подршци коју му је, за вријеме његовог боравка у болници након што му је потврђена инфекција вирусом корона, упутио предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг са жељом за брзи опоравак.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је нагласио да му је та пријатељска подршка много значила.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар