Федерација/БиХ

Додик: Иако смо у накарадној ситуацији – разговор о рјешењима у БиХ не може бити заустављен

„У ПРОШЛОСТИ СУ СТРАНЦИ МОГЛИ НЕШТО УРАДИТИ ПОВОДОМ БиХ, А ДАНАС НЕ МОГУ НИ СЕБИ ПОМОЋИ“
  • У БиХ нема ничега што представља базични консензус. Народи на овим просторима су у свим историјским догађајима били на различитим странама
  • Српски представници (у дипломатији БиХ) имају своје ставове и знају како да се ради у свим амбасадама широм свијета, послала Турковић њиховима или не (инструкције), они ће се увијек понашати на тај начин

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политички дијалог о могућим ситуацијама и рјешењима у БиХ не може бити заустављен, те да се данас живи у „једној накарадној ситуацији“.

Коментаришући упутства министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима да земље у којима дјелују упозоре да је свака прича о промјени граница у БиХ злонамјерна, Додик је рекао да је „дотична спремна да реагује на причу која није власништво БиХ, није кренула одавде већ је дошла са стране“, а никад није реаговала на чињеницу да се у БиХ крши Устав.

Српски представници имају своје ставове и знају како да се ради у свим амбасадама широм свијета, послала она њиховима или не, они ће се увијек понашати на тај начин“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, то само говори и свједочи о распаду система у БиХ, те нема тог везивног ткива које је може повезати.

Додик је напоменуо да је у прошлости то значило да странци могу нешто урадити, али да данас они ни сами себи не могу помоћи.

Незаобилазно је с њима дискутовати, јер моћни и арогантни увијек ће покушати да слиједе своју логику и да, ако не могу да вас убиједе, онда покушавају да вас спријече разним мјерама, као што вас спречавају на међународној сцени, покушавају да сатанизују, уводе санкције и много чега другог“, нагласио је Додик.

О тим стварима, тврди Додик, треба да се води рачуна.

Ми се морамо изборити да дискусија о томе шта и како ће бити мора да буде искључиво наша и да нема патроне са стране, него једноставно да разговарамо. Зато је и наша иницијатива да разговарамо потпуно супротна од оног шта раде Бошњаци“, сматра Додик.

Њихова визура и поглед на свијет, рекао је, таква је да су 2019. године на конгресу СДА рекли да се залажу за БиХ која нема ентитета, те да треба да се укине Република Српска. „Они од тога не одустају. Они то сваки дан раде“, додао је Додик.

Рекао је и да БиХ нема ништа што представља базични консензус, те је подсјетио да су у народи на овим просторима у свим историјским догађајима били на различитим странама.

Док једни имају комеморацију, други славе и то је нешто што је неспојиво. Али, да бисмо могли ићи сви заједно напријед, морамо да то одбацимо и да пустимо свакога да се развија без могућности да другом намеће своје ставове и своја рјешења“, поручио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је то рјешење које је универзално и да мора бити и овдје прихватљиво.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар