Федерација/БиХ

Додик: Језици носе име по народима, зато језик Бошњака треба да буде – бошњачки

КОМШИЋУ ОБЈАСНИО ЗАШТО СРПСКА НЕ ПРИСТАЈЕ НА `БОСАНСКИ ЈЕЗИК`
  • Наметање назива језика ‘босански’ је наставак политике асимилације свих у БиХ, на шта ми не пристајемо. Како не постоји национална одредница Босанци, тако не постоји ни босански језик

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да осим што не разумије шта један члан Предсједништва БиХ ради са родитељима школске дјеце у Зворнику, није му јасно ни шта Жељко Комшић покушава да проблематизује.

На молбу Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву, након данашњег састанка са родитељима школске дјеце у Зворнику, да ће на сљедећој сједници Предсједништва разговарати са српским чланом о, како је навео, рјешавању проблема језика у школама, те да се ђацима у књижице уписује „босански језик“, Додик је одговорио да сваки језик носи име по имену народа и да не види зашто би бошњачки језик био изузетак.

Наметање назива језика ‘босански’ је наставак политике асимилације свих у БиХ, на шта ми не пристајемо. Онако како не постоји национална одредница Босанци, тако не постоји ни ‘босански језик'“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да ако баш инсистирају да се тај језик зове тако онда им мора објаснити да се „босански“ на српском каже бошњачки.

И за крај бих се нашалио: члан Предсједништва БиХ нема мандат да се бави овим питањима, осим ако Комшић не признаје да је дошао у пријатељску посјету сусједној Републици Српској“, рекао је Додик за Срну.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар