Главно Федерација/БиХ

Додик: Не буде ли испоштован споразум о Савјету Министара – БиХ улази у дубоку кризу

„ИМЕ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ САВЈЕТА МИНИСТАРА (ЗОАН ТЕГЕЛТИЈА9 ОДАВНО ЈЕ ПОЗНАТО“
  • Рок је 30 дана. Видјећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу
  • Кад је ријеч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити

НЕПОТРЕБНО дуго се чекало на договор. СНСД није никога условљавао нити било шта проблематизовао, казао је у интервјуу за „Независне“ Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а.

Увјерен сам да ћемо све завршити у року од 30 дана ако буде политичке воље. Знам да је СНСД-у, СДА и Хдз БиХ стало да се све што прије оконча и настави европски пут БиХ“, нагласио је Додик.

НН: Хоће ли бити Вијећа министара БиХ за мјесец дана како сте договорили у понедјељак са лидерима ХДЗ БиХ и СДА Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем?

ДОДИК: Увјерен сам да ћемо ако буде политичке воље за мјесец дана све завршити. Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара. Рок је 30 дана. Видјећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу.

НН: Договор је постигнут. Сматрате ли да је било потребе да се формирање власти на нивоу институција БиХ одуговлачи скоро десет мјесеци?

ДОДИК: Сматрали смо да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања и да је прича која је наметнута од политичког Сарајева вјештачка, јер су имали калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока. Атмосфера међу њима почетком ове године била је конфузна и није се знало ко има доминантну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ.

Прво смо формирали Представнички дом БиХ, међутим блокаде су кренуле. Онда смо ми, када смо видјели да СДА калкулише, блокирали рад Представничког дома, а и јасан став ЕУ је показао да неки не могу наставити са блокадама и да треба што прије формирати власт на нивоу институција БиХ. Европски званичници су подржали овај споразум.

НН: Опозиција у Републици Српској оптужује Вас да сте капитулирали. Како коментаришете те оптужбе?

ДОДИК: Само ћу подсјетити да постоји одлука Народне скупштине РС о Резолуцији о војној неутралности, а да су ови из опозиције сједили и још сједе у Савјету министара и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику Српску па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике која укључује НАТО.

Када је ријеч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити.

НН: Да ли је тачна информација, односно прича која се у јавности појавила да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, као што стоји у плану који је већ сачињен?

ДОДИК: Немам појма. Ништа нисмо договарали о томе. Волио бих да и ви као озбиљан новинар прочитате споразум, односно принципе које смо потписали онако како пише. Вук Караџић је рекао: „Читај као што је написано“.

НН: Хоће ли се након конституисања власти на нивоу БиХ интензивирати европски пут БиХ?

ДОДИК: То ће се свакако десити чим се формира Савјет министара. То је оно за шта постоји консензус свих у БиХ.

НН: Да ли је СНСД заједно са партнерима у Републици Српској одлучио ко ће преузети дужности у министарствима у Вијећу министара БиХ? Јесу ли позната имена?

ДОДИК: Име предсједавајућег (Зоран Тегелтија) је познато већ одавно. Сада слиједи процедура па ћемо видјети.

Као коалиција ћемо, након именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, које ће извршити Предсједништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на нивоу БиХ.

Milorad Dodik za „Nezavisne“: 30 dana za Savjet ministara ili duboka kriza

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар