Федерација/БиХ

Додик: Питаћу Ердогана да ли Турска подржава само један или сва три конститутивна народа

ПОСТАВИО ПИТАЊЕ: КАКО БиХ МОЖЕ ДА ИДЕ У ЕУ С ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ПОД МЕЂУНАРОДНИМ ПРОТЕКТОРАТОМ?
  • Нагласио да БиХ не признаје самопроглашено Косово, те да се тај проблем једино може ријешити дијалогом Београда и Приштине
  • Позвао да се „мини Шенген“ оперативно разради

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на данашњем Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи који се одржава у Турској, да БиХ има статус протектората међународне заједнице и упитао како као таква може да се креће ка европским интеграцијама.

Додик је рекао да одговора на то питање није било.

Он је истакао да ће турског предсједника Реджепа Тајипа Ердогана на данашњем састанку упитати да ли Турска као чланица Савјета за имплементацију мира подржава искључиво један народ или се залаже за конститутивност сва три народа у БиХ.

Додик је навео да је на Самиту разговарано о темама везаним за пандемију, односно постпандемијски период у којем се тражи рјешење на који начин кренути даље и шта учинити у области економије.

Додао је да је тема била и дијалог Београда и Приштине, као и иницијатива „мали Шенген“.

Додик је истакао да је на Самиту јасно рекао да БиХ не признаје самопроглашено Косово, те да се тај проблем једино може ријешити дијалогом Београда и Приштине.

– Позвао сам на потребу да се „мини Шенген“ оперативно разради и да се омогући бржи проток људи и роба – рекао је Додик за РТРС.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва и чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић бораве у посјети Турској гдје учествују на Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи, а потом ће учествовати и на Анталија дипломатском форуму.

Биће одржан и састанак са турским предсједником.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар