Федерација/БиХ

Додик: Рекао сам у Бриселу да ће се БиХ тешко одржати ако се настави кршење њеног устава

„ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ НЕ МОЖЕ БРЗО – НЕШТО ЋЕ МОРАТИ ДА ОДРАДЕ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“
  • Милорад ДОДИК: За вријеме вечере са Жозепом Борељом поставио сам питање: Је ли познато игдје у свијету да је свој територијални суверенитет и интегритет очувала земља која је срушила сопствени Устав?
  • „Ми инсистирамо на Уставу. И још један апсурд: ми који инсистирамо на Уставу БиХ проглашени смо да рушимо територијални интегритет и суверенитет, а не рушимо – ми хоћемо Устав. Устав је рекао какав је територијални састав БиХ и какав је суверенитет“
  • „Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повријеђени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло вријеме да се све то ријеши на начин како они хоће“
  • „Шефик Џаферовић је у СБ УН био без мандата Предсједништва БиХ, а то значи да је хијерархијски ниже од (Зорана Тегелтије) предссједавајућег Савјета министара којем нису дали да наступи“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на разговорима у Бриселу, без оклијевања представио интересе Републике Српске која инсистира само на Уставу, али и истакао да ће се тешко одржати територијални интегритет и суверенитет БиХ уколико се настави са рушењем Устава.

Он је рекао да је очигледно да је у администрацији Брисела Република Српска конотирана као фактор неког проблема, те истакао да је током јучерашње радне вечере лидера региона са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом нагласио да то није тачно.

– Било ми је драго што сам имао прилику да поставим питање – да ли је могуће да се очува нечији територијални интегритет, што за мене није спорно, али како је то могуће успјети ако рушите Устав те земље? Је ли познато игдје у свијету да постоји земља која је очувала територијални суверенитет и интегритет, а да је срушила Устав – рекао је Додик новинарима у Бањалуци одговарајући на новинарска питања.

Он је рекао да таква земља сада постоји и да је то БиХ, те оцијенио да ће се то веома тешко одржати.

– Нама је јасно да неке западне земље предвођене Америком траже да се овдје спроводе њихове политике, а не нормативно правни акти какав је Устав БиХ. Ми инсистирамо на Уставу. И још један апсурд у БиХ: ми који инсистирамо на Уставу смо проглашени да рушимо територијални интегритет и суверенитет, а не рушимо – ми хоћемо Устав. Устав је рекао какав је територијални састав БиХ и какав је суверенитет – навео је Додик.

Он је истакао да је враћање снаге Уставу БиХ тешка борба која се мора водити.

– По том принципу, ми смо уставобраниоци, а не уставорушитељи. Уставорушитељи су неки други на овим просторима. Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повријеђени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло вријеме да се све то ријеши на начин како они хоће – рекао је Додик.

Он је рекао да су то све тешки изазови, али да је руководство Републике Српске опредијељено за Републику Српску у позицији како је предвиђено Уставом БиХ.

– Можемо то да подржимо. Свака друга БиХ за нас је неприхватљива. Трпимо је али ћемо је промијенити – рекао је Додик.

Одговарајући на новинарска питања, Додик је рекао да враћање надлежности Републици Српској није процес који се може десити у једном дану или години.

– Неке ствари од тога мораће да ураде и генерације које ће доћи иза нас – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да званичници у Бриселу и даље сматрају да је Кристијан Шмит високи представник у БиХ.

– То је потпуна неистина, то је потпуна лаж и само од нас зависи кад ће то једног дана као апсурдним у понашању прихватити и бриселска администрација. Сваки догађај, без обзира какав, па чак и негативан, у себи носи нешто добро. Добро у овом случају је да се види лицемјерје и намјере које иду за тим да Републику Српску учине, не само више потчињеном, него и глупом – рекао је Додик.

Он је рекао да би прихватање Кристијана Шмита као високог представника, иако га није именовао Савјет безбједности УН, представљало „нашу националну глупост“.

Упитан како лидери региона, са којима се састао у Бриселу, виде ситуацију у БиХ, Додик је рекао да је БиХ за све ексцес.

– То говори о томе да је у БиХ, без обзира на напоре који су улагали странци, једина кохезивна снага још увијек у тих пар административа који су у оквиру Стејт департмента, бриселске администрације и онога што ровари Велика Британија овдје – рекао је Додик.

Он је упитао како је могуће да бриселска администрација објасни владавину права на којој је заснована ЕУ у условима када Кристијан Шмит није именован у Савјету безбједности УН.

Сједница СБ УН била антисрпска

Српски члан Предсједништва БиХ је изјавио и да је сједница Савјета безбједности (СБ) УН била антисрпска, „о чему говори чињеница да нису дозволили да се обрати неко ко је хијерархијски био више рангиран од члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића“.

Додик је истакао да се погрешно тумачи да је Џаферовић више рангиран од предсједавајућег Савјета министра БиХ.

– Он то јесте ако то чини у име Предсједништва БиХ и ако постоји одлука Предсједништва да се то деси. С обзиром на то да Предсједништво није одлучило о томе, сам члан Предсједништва није изнад предсједавајућег Савјета министара – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да је у Савјету безбједности на сцени била сесија антисрпског става, на којој је поновљено оно што се види претходних деценија, а то је да постоји само један кривац и да је он само на српској страни.

Он је истакао да је Џаферовић злоупотријебио говорницу, али да су то учинили и они који су му допустили да се обрати, а нису учинили ништа да се очува било каква координација у оквиру институција БиХ.

У сваком случају, нагласио је Додик, сила и ароганција која се види у Савјету безбједности показује да су „неки на страни муслимана“.

– Ми морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље. СДА једини у свом програму има антидејтонака обиљежја, да се укину ентитети и да се гради грађанска држава – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то није дејтонска структура и као таква не може да прође.

– Та структура не може да прође без обзира на покушаје да легализују Кристијана Шмита. Без обзира на то што се он тамо појавио, он и даље није високи представник већ само бивши њемачки дипломата – истакао је Додик.

Коментаришући Шмитову изјаву да постоји опасност да Република Српска формира војску, Додик је рекао да и Шмит зна да је то легитимно.

– То је сасвим легитиман посао. Уставом БиХ и Анексом 1 Дејтонског споразума предвиђена је формација која се зове Војска Републике Српске. Предвиђено је и речено да Оружане снаге једног ентитета не смију да пређу на простор другог ентитета. То пише у Анексу који су потписале и гарантују САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Русија и друге земље – подсјетио је Додик.

Без обзира на то, тврди Додик, ако Српска помене да иде у овај процес онда кажу да је то изазивање рата. „Каквог рата? То је борба за Устав“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар