Федерација/БиХ

Додик: Самозванци из Савјета за спровођење мира немају право ни да одбацују ни да прихватају

УПОЗОРИО ДА САВЈЕТ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ МИРА НИЈЕ ПРЕДВИЂЕН `ДЕЈТОНОМ` НИТИ ИМА МАНДАТ СБ УН
  • Српски члан Предсједништва БиХ указао: „Савјет за спровођење мира је самоорганизовано тијело одређеног броја земаља и организација, које нема ни акт о оснивању, ни акт о функционисању, што говори да је ријеч о тијелу које није утемељено у међународном праву и актима
  • „Без икаквог правног основа се константно уплићу у унутрашња питања у БиХ, а позивају се на очување суверенитета те исте БиХ. Да је њихово организовање потпуна правна бесмислица још 1995. је упозорила Паулина Невил Џонс, тадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије. Рекла је: „Сви су знали да је ријеч о подвали
  • Јасно нам је да је сила на њиховој страни, али сила и право нису исто, и то желим да им поручим и данас. Да бисмо протумачили Дејтонски споразум и Устав БиХ није нам потребан нико из међународне заједнице. Иако смо мали за њих и недовољно бројни, имамо довољно способних људи који на компетентан начин могу да протумаче све споразуме и одлуке

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Народна скупштина Републике Српске није усвојила закључке да би их Управни одбор Савјета за спровођење мира одбацивао или прихватао, јер Савјет за спровођење мира није тијело које је уопште предвиђено Дејтонским мировним споразумом, нити Уставом БиХ.

„Закључке је усвојила Народна скупштина Републике Српске, која из свих важећих прописа црпи могућност и право да их усвоји. Савјет за спровођење мира је самоорганизовано тијело одређеног броја земаља и организација, које нема ни акт о оснивању, ни акт о функционисању, што говори да је ријеч о тијелу које није утемељено у међународном праву и актима“, рекао је Додик замољен да прокоментарише изјаву амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира који су одбацили закључке Народне скупштине Републике Српске.

Да је њихово организовање потпуна правна бесмислица, истакао је Додик, још тада, 1995. године упозорила је Паулина Невил Џонс, тадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, на конференцији у Лондону, када се ово тијело и самоосновало.

„‘Сви су знали да је ријеч о подвали’, тако је Паулина Невил Џонс описала оснивање ПИК-а.

Високи представник ни по Дејтонском споразуму, нити по резолуцијама Савјета безбједности УН нема никакву обавезу према Савјету за спровођење мира, те стога сматрам да је њихово дјеловање у прошлости, па и ово данас, мимо Дејтонског споразума и мимо било ког правно обавезујућег акта“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да форум амбасадора у оквиру Управног одбора Савјета за провођење мира, који се у Сарајеву састаје с времена на вријеме, нити има правно утемељење нити икакав смисао, посебно ако се узме у обзир да се без икаквог правног основа константно уплићу у унутрашња питања у БиХ, а позивају се на очување суверенитета те исте БиХ.

„Јасно нам је да је сила на њиховој страни, али сила и право нису једно те исто, и то желим да им поручим и данас. Да бисмо протумачили Споразум и Устав није нам потребан нико из међународне заједнице, јер иако смо мали за њих и недовољно бројни, имамо довољно способних људи који на компетентан начин могу да протумаче све споразуме и одлуке“, поручио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар