Федерација/БиХ

Додик: Шест америчких сенатора траже окупацију БиХ и непотребно дижу тензије

„НИКО НИЈЕ ОСПОРИО МАНДАТ ЕУФОРА, А ТО ШТО ТРАЖЕ ЈЕ КЛАСИЧНИ ПРИМЈЕР ОКУПАЦИЈЕ“
  • „Будућност српске омладине није у БиХ него у Републици Српској која треба да буде мјесто окупљања, а БиХ би требало да се разиђе на миран начин“
  • „Заробљени ум Шефика Џаферовића иде за тим да су западњаци против Руса, а да БиХ нешто губи због неувођења санкција Русији. Ја мислим да ми дугорочно добијамо. Ми нећемо увести санкције Русији. Они трче да се подметну свагдје, а ми не желимо да на тај начин гледамо свијет. Русија је наш и економски и политички партнер“
  • „Нас одавде нико неће отјерати ни помјерити, јер Република Српска је држава, која може да се брани и којој не треба и не смије да се пријети. Овдје рата неће бити. Република Српска има своју територију, политичку и институционалну власт, укључујући становништво, и то је, у по међународним стандардима држава“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је иницијатива групе америчких сенатора да буде донесен закона којим би се осигурало да НАТО распореди војну мисију у БиХ, уколико Русија буде блокирала наставак мандата ЕУФОР-а у новембру ове године, окупација и непотребно дизање тензија.

Замољен да прокоментарише иницијативу сенатора да Америка искористи свој утицај у НАТО-у да охрабри планирање и подршку међународних војних снага за одржавање и сигурног окружења у БиХ, посебно ако Русија блокира наставак мисије ЕУФОР-а на сједници Савјета безбједности УН-а, и да се ојача штаб НАТО-а у Сарајеву, Додик је рекао за Срну да нико није оспорио мандат ЕУФОР-а и да ова иницијатива представља класичан примјер окупације суверене земље.

Додик је поновио да је БиХ стабилна и мирна.

„Што се тиче унутрашњих немира и угрожавања безбједности, БиХ је у том погледу стабилна. Политика Републике Српске је јасна – мир и војна неутралност“, поручио је Додик.

Он је данас на Јахорини рекао да будућност српске омладине није у БиХ него у Републици Српској.

Додик је истакао да је Република Српска та која треба да буде мјесто окупљања, те сматра да би БиХ требало да се разиђе на миран начин.

За посљедње изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, Додик је рекао да „његов заробљени ум иде за тим да су западњаци против Руса“, а да БиХ нешто губи због неувођења санкција Русији.

„Ја мислим да ми дугорочно добијамо. Ми нећемо увести санкције Русији, као што они трче да се подметну свагдје, ми не желимо да на тај начин гледамо свијет. Русија је наш и економски и политички партнер“, истакао је Додик.

Додик је навео да Република Српска не жели да прекине сарадњу ни са земљама ЕУ, али да није проблем ако они желе да је прекину.

„Ово више говори о томе да то што Џеферовић говори јесте да је БиХ неодржива“, истакао је Додик.

Он се успротивио учесталим покушајима већег броја сарајевских политичара да мајоризују и Србе, као и Хрвате, и тако угрозе заједнички опстанак конститутивних народа у БиХ, супротно Дејтонском споразуму.

„Нас одавде нико неће отјерати ни помјерити, јер Република Српска је држава, која може да се брани и којој не треба и не смије да се пријети. Овдје рата неће бити. Република Српска има своју територију, политичку и институционалну власт, укључујући становништво, и то је, у по међународним стандардима држава“, појаснио је Додик.

Он је додао да Српска ништа не жели од Федерације БиХ, али да је боли то што у том ентитету Срби живе лоше.

„Република Српска је неупитна ствар, а прије ће бити да ће нестати БиХ. Република Српска није сама, никад није била јача и никад боље није стајала и никада није као данас имала своје пријатеље у региону и свијету“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар