Федерација/БиХ

Додик: Српска ће одустати од 9. јануара када Америка одустане од 4. јула

У ИНТЕРВЈУУ ЗА „ПОЛИТИКУ“: „ОВАЈ ВИЈЕК МОРА ДА БУДЕ ВИЈЕК СРПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ“
  •  БиХ суштински и животно подијељена земља, што знају и они који се праве да то не виде, те да окретање главе од истине никад не доноси рјешења и никоме не користи. Не мислим да међу нама треба правити границе и кинеске зидове, али треба допустити народима да управљају својим ресурсима, а не да у другима виде опасност, да деценијама стрепе и подозријевају стално се борећи и сукобљавајући на тој релацији, чиме се залудно исцрпљујемо и само губимо вријеме
  • „Постоји основа да се Србија и Република Српска једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу. Сматрам да треба да идемо даље, да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало. То је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смију, али се слажу са њим
  • Оцијенио да су Бошњаци „заробљени својом идејом о Босни, коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и стрпати га у затвор. А чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован. Па шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили? Доста је више великосарајевских концепција!“    

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска одустати од 9. јануара када Америка одустане од 4. јула.

Додик је за сутрашњу „Политику“ рекао и да би било боље да се Бошњаци одрекну концепта о земљи, којом ће да доминирају.

Иначе, Дан независности је у САД државни празник којим се слави доношење америчке Декларације о независности 4. јула 1776. године, којом је проглашена независност од Велике Британије.

Он је поновио да је БиХ суштински и животно подијељена земља, што знају и они који се праве да то не виде, те да окретање главе од истине никад не доноси рјешења и никоме не користи.

Не мислим да међу нама треба правити границе и кинеске зидове, али треба допустити народима да управљају својим ресурсима, а не да у другима виде опасност, да деценијама стрепе и подозријевају стално се борећи и сукобљавајући на тој релацији, чиме се залудно исцрпљујемо и само губимо вријеме“, навео је Додик.

Најавио је да ће ускоро посјетити у Србију, гдје ће се поново рехабилитовати прича у вези са изградњом енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и аеродромом у Требињу, ма шта у Сарајеву урадили о том питању.

Коментаришући изградњу енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и оспоравања 23 бошњачка посланика из Сарајева, Додик је рекао да, ако се буде радило по праву, ништа неће бити спорно, те оцијенио да је за Сарајево само Србија проблем.

Додик је рекао да су 23 бошњачка посланика, који Србима нуде „грађанску земљу“, потписала захтјев да се Српској оспори та инвестиција, а није им сметало када је то Српска прије пет година почела радити са Нијемцима.

Ускоро ћу отићи у Србију, гдје ће се поново рехабилитовати та прича у вези са енергетиком и аеродромом у Требињу, ма шта ови у Сарајеву урадили по том питању. Доста је више са тим покушајима да нам загорчају живот. Уназад 25 година само се то настоји урадити“, изјавио је Додик за „Политику“.

Он је навео да је Србија ојачала, а Република Српска вратила достојанство, па је тешко очекивати да буду слабе.

Додик је рекао „да овај вијек мора да буде вијек српске интеграције“, те да постоји основа да се Србија и Република Српска једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу.

„То је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смију, али се слажу са њим“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су Бошњаци „заробљени својом идејом о Босни, коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и стрпати га у затвор“.

„А чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован. Па шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили? Доста је више великосарајевских концепција“, указао је Додик.

Коментаришући нервозу у Сарајеву због честитки за Дан Републике Српске, 9. јануар, које су упутили предсједник Србије Александар Вучић и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, Додик је рекао да се Вучић показао као човјек који разумије Српску и брине о Србима изван Србије, што Српској даје могућност да заступа сва питања која су важна за њу.

„Ми то треба да цијенимо и поштујемо. Сматрам да треба да идемо даље, да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало“, нагласио је Додик и додао да је Српска захвална Вучићу за подршку Српској на политичком и економском плану.

Када је ријеч о односу Републике Српске према новој власти у Црној Гори, Додик је рекао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

Он је навео да је у Црној Гори легитимно изабрана власт којој Српска жели све најбоље, али да је резервисана према појединцима попут Дритана Абазовића, који покушава да се наметне, а не познаје елементарне ствари, па БиХ третира као републику.     

„Може да има ставове какве хоће о Републици Српској, али ако држи придике, онда би требало прелистати папире и видјети да не постоји република БиХ“, нагласио је Додик.

Што се тиче Кривокапића, Додик каже да се са њим видио два пута и да нема разлога да се не сретну опет, те додао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

„Ова власт је јасно показала своје намјере у вези са Српском православном црквом (СПЦ), то је нама важно, то цијенимо и то ћемо увијек поздравити“, истакао је Додик.

Спријечићемо формирање регистра рачуна физичких лица у БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ поручио је да ће Република Српска спријечити формирање регистра рачуна физичких лица у БиХ јер би то значило пренос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.

Додик је рекао да му није познат законски основ који се односи на ову материју, а за који Централна банка тврди да постоји.

То само говори о тој банци, која се није дрзнула да за годину дана колико траје пандемија која је потресла цијели свијет, понуди бар једну мјеру која би могла да санира проблеме које имамо, али су веома упорни у настојању да обезбиједе тај пренос надлежности“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поновио да је то неприхватљиво за Републику Српску.

„Наши људи у Централној банци и у заједничким институцијама нису спремни да прелазе преко таквих једностраних акција било кога у БиХ“, поручио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар