Федерација/БиХ

Додик: Српска ће поништити свих 140 закона које су наметнули високи представници

ЛИДЕРИ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У РС СРЕЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПИК И 14-15 АМБАСАДОРА ИЗ ЕУ
  • Милорад ДОДИК: ПИК тврди да му је у циљу да очувају уставни поредак. И нама је циљ да очувамо уставни поредак. Нисмо против територијалног интегритета БиХ и са тиме се слажемо. Српска ће само предузети мјере да се њој врате уставне надлежности и стога припремамо акте којима ћемо повући раније дате сагласности
  • „То није сецесија, нити отцјепљење иако ће Српска поништити наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ, Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА), као и о јавним набавкама. Јер, све је то отето Републици Српској, као и изборно законодавство. Све то припада Српској. О томе нема преговора, могу само бити инфомисани они које то занима
  • Српски члан Предсједништва БиХ нагласио да је 80 одсто припадника Оружаних снага БиХ спремно да се укључи у нове структуре у Републици Српској. Сви који приступе новим структурама имаће исти статус, исте плате, исте чинове
  • Имајући у виду наше разговоре са пријатељима из ЕУ могу да се кладим да Европска комисија неће донијети одлуку о санкцијама Српској, ни било којем појединцу. Да ли ће то урадити Њемачка или неке друге земље – то не можемо да гарантујемо, али Европска комисија сигурно неће
  • Нагласио: „Република Српска ће се окренути Кини уколико у разумном року не буде могла добити уговоре за изградњу путева и ауто-путева. Српска неће остати без инвестиција. Из ЕУ за себе кажу да су велики донатори, а ја да су велики усисивач
  • Америка више није највећи, а јесте и даље опасан центар... Од Лаврова нисам тражио војну помоћ, нити је о томе разговарано јер мислим да ситуација није драматична… Неће бити рата… тога није вриједан ни један циљ… Никога ми нећемо дирнути, никоме длака са главе неће фалити

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће Република Српска поништити све законе које је до сада донио високи представник.

Додик је рекао да су представници власти Републике Српске и политичких партија који чине већину у Народној скупштини Републике Српске пренијели на данашњем састанку са  амбасадорима земаља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИК) да ће Српска без оклијевања наставити са својим активностима у вези са уставним понашањем.

– Био је састанак на којем су били представници коалиције на власти, а тема је била актуелна ситуација у БиХ. Позвали смо амбасадоре земаља ЕУ и колико сам ја избројао било их је 14-15. Имали смо прилику да значајним земљама ЕУ саопштимо своје ставове. Ми смо рекли да ће РС наставити са својим активностима у вези са уставним понашањем, због неповјерења и кршења Дејтонског споразума. Нама је циљ да очувамо уставни поредак – рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је указао да је у међувремену обавијештен о томе да су поједини избјегли овај састанак тврдећи да наводно локација није адекватна, што, како је рекао, више говори о њима.

– Ако су сматрали да треба на Башчаршију да дође руководство Републике Српске и држи састанке с њима, имаћемо у виду то како и што нису били ту – рекао је Додик.

Додик је рекао да је „сагласан са непризнатим ПИК-ом да је циљ очувати уставни поредак“.

– Сагласни смо са непризнатим ПИК-ом који је рекао да је њима у циљу да очувају уставни поредак. И нама је циљ да очувамо уставни поредак. Коначно, ево једног мјеста гдје се ми са њима слажемо. Нисмо против територијалног интегритета БиХ и са тиме се слажемо. Донијећемо законе у Српској да су ништавни сви закони које је донио високи представник, а то је око 140 закона – рекао је Додик.

Навео је да нису против територијалног интегритета БиХ, већ за „уставну позицију РС која је јасна“.

– РС ће предузети мјере које иду ка томе – подвукао је Додик.

Најавио је да ће ускоро бити заказана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се донијети закони о ништавности, неважењу и непримјењивању на територији Републике Српске око 140 закона БиХ које су наметнули високи представници.

Он је нагласио да је за уставну позицију Републике Српске у БиХ која је јасна, те поновио да није против територијалног интегритета БиХ, већ је у вези са тим сагласан са ЕУ.

– Српска ће само предузети мјере да се њој врате уставне надлежности и стога припремамо акте да у наредних неколико дана закажемо сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ћемо повући раније дате сагласности за реформу војске, Високог судског и тужилачког савјета, фискалног система и за успостављање дирекције за индиректне порезе – истакао је Додик на конференцији за новинаре и поручио да ово није сецесија, нити отцјепљење.

Он је додао да ће Српска поништити наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ, Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА), као и о јавним набавкама.

– Све је то отето Републици Српској, као и изборно законодавство. Све то припада Српској. О томе нема преговора, могу само бити инфомисани они које то занима. Ми немамо право да будемо наивни и да вјерујемо подвалама које су стално долазиле од међународног фактора, који је упорно гледао кршење права – нагласио је Додик.

Додик је изразио неповјерење у ЕУ и Европску комисију када говоре о примјени права јер, како је навео, све што говоре посљедњих година и деценија није било у складу са правом, већ је кршен Устав, наметане одлуке и вршено правно и свако друго насиље.

– Све то смо овдје гледали протеклих година, од разних високих представника и њихових такозваних мировних снага. Никада нисмо били наивни зато што нисмо пристали да уђемо у промјену Устава, вјерујући да ће доћи дан и тренутак када ћемо моћи да вратимо позиције и надлежности које Републици Српској припадају – поручио је Додик.

Он је подсјетио да је недавна одлука бившег високог представника Валентина Инцка била само почетак тог процеса, као и срамне одлуке Уставног суда БиХ, који се понаша вануставно.

Додик је поручио да ова генерација политичара не може да стане иза тога и да су зато кренули на овај пут, који не може да заустави ни Европска комисија и САД, као и Енглези „који су све ово закували“.

Сматра да је све што је међународна заједница чинила кроз насиље било против Републике Српске, а да ништа довољно добро није донијело ни БиХ.

Каже да је 80 одсто припадника Оружаних снага БиХ спремно да након доношења закона о војсци напусти службу и укључи се у нове структуре у Републици Српској.

– Ових 20 одсто, неке нисмо стигли анкетирати, неки можда неће – појаснио је Додик и додао да ће сви који приступе новим структурама имати исти статус, исте плате, исте чинове као и сад.

Он је најавио да ће упоредо са доношењем закона о војсци бити усвојен и закон о укидању закона који је наметнуо некадашњи високи представник Педи Ешдаун, чиме ће на располагање новим структурама бити стављене касарне и остало.

Фото: СРНА

– Никога ми нећемо дирнути, никоме длака са главе неће фалити, али људи морају да схвате о чему се ради – поручио је Додик и изразио увјерење да ће војници Бошњаци и Хрвати то разумјети.

Додик је додао да ће уколико се неко од Бошњака или Хрвата који су у јединицама или структурама на територији Републике Српске одлучи да приступи војсци Српске, регуларној уставној формацији, бити прихваћени.

Открио је да је на данашњем састанку са амбасадорима ЕУ речено да би Српска могла бити изолована, те да то није пријетња већ упозорење.

– Имајући у виду наше разговоре са пријатељима из ЕУ могу да се кладим да Европска комисија неће донијети одлуку о санкцијама Српској, ни било којем појединцу. Да ли ће то урадити Њемачка или неке друге земље – то не можемо да гарантујемо, али Европска комисија сигурно неће – нагласио је Додик на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, данас постоје нека друга тржишта на којима Српска може обезбиједити новац, уколико у разумном року Европска комисија не буде одобрила кредите и донације.

Истакао је да ће се Република Српска окренути Кини уколико у разумном року не буде могла добити уговоре за изградњу путева и ауто-путева.

– Ако то не буде у неком разумном року, ми ћемо то урадити са Кинезима. У том погледу Република Српска неће остати без инвестиција. С друге стране, та прича о новцу који наводно даје ЕУ треба да се поткријепи чињеницом. Они за себе кажу да су велики донатори, а ја да су велики усисивач – рекао је Додик.

Истакао да ово не представља сецесију, нити оцијепљење, већ упозорење.

– Европска комисија неће донијети одлуку о санкцијама према Српској или неком појединцу. Желимо разговоре, али нисмо за то да нам неко пријети. Имамо право на своју уставну позицију, и не може нас нико натјерати да прихватимо нелегалног високог представника, ма из које земље да долази – рекао је Додик.

Нагласио да је неће бити рата.

– Нема потребе да ратујемо, и ниједан циљ није вриједан тога – рекао је Додик.

Русија ће се ангажовати онолико колико је дала гаранција за Дејтон

Милорад Додик изјавио је да му је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров приликом недавног сусрета у Београду рекао да се Русија залаже за територијални интегритет БиХ у складу са Дејтонским споразумом и да је спремна да се и данас ангажује онолико колико је дала гаранције и била свједок потписивања споразума.

– Његово је мишљење да свијет није више исти као прије 10 година, данас очигледно постоји неколико центара у свијету и да Америка није највећи, а јесте и даље опасан центар – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да од Лаврова није тражио војну помоћ, нити је о томе разговарано јер мисли да није драматична ситуација.

Према његовим ријечима, ситуација је драматична за оне који су против потеза Републике Српске, али не и за оне који знају да Српска има права на то.

Додик је додао да је са Лавровом, за којег је рекао да је доајен свјетске политике и дипломатије, који је веома уравнотежен у погледу процјена стања у свијету, разговарао више часова, и то о економским темама и медицинској помоћи.

Он је подсјетио да је ријеч о једном од низа састанака у континуитету.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар