Федерација/БиХ

Додик: Сукоба неће бити – Српска никог не угрожава, само примјењује Устав БиХ

„ДО 28. ОКТОБРА БИЋЕ СПРЕМНА СВА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ СРПСКОЈ“
  • „Смијенили су главног тужиоца БиХ са шест гласова Бошњака и све је урађено по наредби СДА. Они „држе“ и ОБА, а сљедећи циљ им је Централна изборна комисија. Имају паклени план да БиХ устроје по својим жељама. Свако коме је стало до дејтонске БиХ мора то да примјети“
  • „БиХ нема високог представника и неће га ни имати док га не именује Савјет безбједности УН. Лажно представаљање Кристијана Шмита доказ је неозбиљности и узурпације, а почео је да пише и нека саопштења, што је још један доказ неозбиљности“
  • „Што се тиче човјека што се предстваља као високи представник, а зове се Шмит, да овдје има земље и права – неко би покренуо питање одговорности и протјерао странца одавде због лажног представљања“
  • „Изгубили смо пола године због Федерације БиХ (ФБиХ) из које се настоји оспорити пројекат Бук Бијела и то покушавамо да ријешимо. Сада се види колико је важно да имамо енергетске објекте. Такође, 15 година губимо у гасификацији Бањалуке зато што нам из Сарајева не дају дозволу да испод Дрине прође гасовод… Енерегетски проблеми у свијету, поготово у Европи, заоштрени су до те мјере да ће битно утицати на животе људи. Ни криви ни дужни бићемо суочени са повећањем цијене енергената, али се сваки дан боримо“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће до 28. октобра, до половине идуће седмице, бити спремна сва документација у вези са враћањем надлежности Републици Српској и заказана сједница Народне скупштине Српске.

Додик је истакао да политичке акције Републике Српске не угрожавају безбједност на било који начин, јер су оне мотивисане искључиво примјеном Устава БиХ.

– Сукоба нема и неће их бити – поручио је Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је данас Народна скупштина донијела Закон о лијековима Републике Српске, са прелазним закључцима који иду на то да се обезбиједи редовно снабдијевање.

Додик је подсјетио да је Република Српска имала своју Агенцију за лијекове, као и да пренос надлежности, који се десио раније, није дао резултате.

Додик је рекао да су све акције Српске легитимне и да нема ништа спорно у усвајању Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

Он је навео да је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) данас, без иједног српског гласа, смијенио главног тужиоца БиХ Гордану Тадић.

– Смијенили су главног тужиоца са шест гласова Бошњака и све је урађено по наредби СДА. Они „држе“ и ОБА, а сљедећи циљ је Централна изборна комисија и то им је паклени план да БиХ устроје по својим жељама. Свако коме је стало до дејтонске БиХ мора ово да примјетити – рекао је Додик и додао да представници Бошњака нису спремни на договор.

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Лажно представљање Кристијана Шмита је узурпација

Додик је поновио да БиХ нема високог представника, те да је лажно представаљање Кристијана Шмита доказ неозбиљности и узурпације.

Додик је појаснио да нема високог представника у БиХ док га не именује Савјет безбједности УН.

„Овај што се лажно представља, зове се Шмит, почео је да пише нека саопштења. Ово не постоји и ово је још један доказ неозбиљности“, рекао је Додик.

Додао је да ниједна Шмитова акција, па ни јавни допис не значе ништа, те да је то само покушај странца да овлада неким правима.

Додик није хтио коментарисати саопштење које је издао Кристијан Шмит, али је устврдио да се почело пријетити сваком појединцу, односно члану парламента.

Кристијан Шмит (Фото: Армин Дургут / PIXSELL)

Он је рекао да нема потребе да Шмит позива на поштивање Устава, јер власт у Републици Српској то и ради.

„Здравство и здравствене области су искључиво у надлежности ентитета, а не у надлежности БиХ. Пошто то не функционише и злоупотребљава се – ми из Републике Српске ћемо ту надлежност на овај начин регулисати“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да БиХ може да функционише искључиво у складу са Уставом БиХ, а не наметнутим рјешењима.

„Што се тиче овога човјека што се предстваља као високи представник, да овдје има земље и права, онда би неко покренуо питање одговорности и протјерао странца одавде због лажног представљања“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је рекао да позив Шефика Џаферовића, бошњачког члана Предсједништва, на поштовање Дејтонског споразума, значи да треба прећутати све до сада одузете надлежности Републици Српској.

„Нама који хоћемо Дејтонски споразум приписује се да хоћемо да урушимо територијални интегритет БиХ“, рекао је Додик и поновио да власт у Српској хоће само да се поштује слово, а не дух Дејтонског споразума.

Посјета Џаферовића Бијељини – окупљање пробосанских снага

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да данашња посјета бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића Бијељини и састанак са градоначелником Љубишом Петровићем најбоље показују на који начин се окупљају пробосанске снаге.

„СДС је још од времена Младена Босића на тој линији, а оно што гледамо у посљедње вријеме веома јасно показује и на који начин се ниско пало“, рекао је Додик на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је додао да није спорно да Џаферовић посјети бошњачку заједницу, али да је нова пракса имати такво гостопримство приликом доласка у локалну заједницу.

Он је подсјетио да је Џаферовић, као свједок злочина над Србима из Возуће, био дужан да их спријечи и пријави, али да то није урадио.

Додик је испричао да је Џаферовић тада био начелник полиције у Зеници и да постоји записник те полиције у коме се каже да је Џаферовића зауставила група муџахедина који су испред њега одсјекли главе српским војницима, а да он на то није ни реаговао нити то пријавио.

„Несумњиво је да кривица постоји и сада се поставља морално питање да ли је могуће да се неко ко представља Бијељину у локалном смислу на овај начин подсмијава и до краја сахрањује могућу одговорност Џаферовића за то што је учинио“, истакао је Додик.

Фото: Шефик Џаферовић infobijeljina.com

Рекао је да се користе разни спинови и напади не Републику Српску, за оспоравање њеног уставног положаја, са покушајима да се све искористи на други начин и доведе у заблуду јавност у Републици Српској.

Према његовим ријечима, оспоравају и договор о томе на који начин треба ријешити питање имовине којег су 9. марта 2012. или 2013. године потписали он, Сујелман Тихић, Златко Лагумџија, Фахрудин Радончић, Младен Босић, Драган Човић и Божо Љубић.

То, како је напоменуо, није одговарало међународној заједници која је тај споразум укинула.

Економију може угрозити енергетска ситуација

Додик је изјавио да економија у Републици Српској иде добро, али да постоји могућност да је угрози ситуација у вези са енергетиком.

„Изгубили смо пола године због Федерације БиХ (ФБиХ) из које се настоји оспорити пројекат Бук Бијела и то покушавамо да ријешимо. Сада се види колико је важно да имамо енергетске објекте. Такође, 15 година губимо да Бањалука буде гасификована зато што нам из Сарајева не дају дозволу да испод Дрине прође гасовод, што је нама несхватљиво“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да су енерегетски проблеми у свијету, поготово у Европи угрожени до те мјере да ће битно утицати на животе људи.

„Ни криви ни дужни бићемо суочени са повећањем цијене енергената, како Српска увози значајан дио роба, доћи ће до повећања њихових цијена на нашу могућност или немогућност да то пратимо на социјалном плану. Али, ми се сваки дан боримо“, истакао је Додик.

Он је навео да су се данас представници власти бавили питањем снабдјевања гасом, док су за то вријеме, како је рекао, неки галамили по скупштини, као и снабдјевањем електричном енергијом, а рјешавало се и питање у вези са изградњом гасовода.

Додик је навео да је разговарано са једном кинеском корпорацијом о прављењу мастер-плана који се односи на отпадне воде.

„До Нове године имаћемо значајно рјешење питања ауто-пута од Раче према Бијељини и даље од Бијељине до Модриче, као и уговорене извођаче. Такође, бавимо се изградњом система електрана на Бистрици, покушавамо да почнемо изградњу аеродрома у Требињу“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, у фокусу власти Српске су и њене локалне заједнице и начини како да се оне подрже, па се у ребалансу предвидјело око 40 милиона КМ, а да се траже релокације за још 20 милиона КМ средстава.

„Више од 60 милиона КМ из републичког буџета отићи ће према 65 општина, као и према општинама у Федерацији БиХ са српском већином“, најавио је Додик и поновио да је Република Српска стабилна и да има стабилне институције.     

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар