Федерација/БиХ

Околић: О војној вјежби са САД са авионима са фиксним крилима одлучено за Иванићевог мандата

ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ БиХ: ТО ЈЕ СТОПИРАЛА ВЛАСТ СРПСКЕ НА ЧЕЛУ СА ДОДИКОМ
  • Мирко ОКОЛИЋ: „Постојао је и захтјев САД и њихових оружаних снага да се користи аеродром у Маховљанима код Бањалуке. Додик и ми смо одбили. Нашли смо компромис и то се дешава на аеродрому Дубраве у Тузли

ЗАМЈЕНИК министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је Срни да је за вријеме мандата бившег српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића донесена одлука о војној вјежбе у којој би учествовали припадници оружаних снага БиХ и САД, али уз кориштење авиона са фиксним крилима, што је власт на челу са Милорадом Додиком стопирала.

С обзиром да је тада била предвиђена употреба авиона са фиксним крилима, односно да је било ријеч о вјежби која је у своме програму имала предвиђене и летове авиона, тадашња власт у Републици Српској на челу са Додиком и цијела Република Српска били су против и вјежба није ни одржана“, нагласио је Околић.

Он је појаснио да је, због спречавања одржавања те вјежбе, касније дошло до компримисног рјешења, односно да буде одржана вјежба много мањег интензитета.

Ова вјежба на Мањачи биће реализована искључиво лаким пјешадијским наоружањем, а у Гламочу је предвиђено гађање са минобацачима до 120 метара и ништа више. То је сада оно што је одобрено и вјежба ће бити таквог калибра“, истакао је Околић.

Он је навео и да је приликом доношења одлуке за ову вјежбу постојао захтјев САД и њихових оружаних снага да се користи аеродром у Маховљанима код Бањалуке.

Додик и ми смо одбили и нисмо дозволили да то буде у Маховљанима. Нашли смо компромис и то се дешава на аеродрому Дубраве у Тузли“, додао је Околић.

Он је рекао да ће вјежба истог или сличног калибра бити организована и са Војском Републике Србије у октобру на Мањачи.

Околић је поновио да се на Мањачи не одржава вјежба НАТО, већ Оружаних снага БиХ и Оружаних снага САД.

Информација да је то вјежба са припадницима Алијансе је нетачна и волио бих да неко пошаље питање НАТО савезу или америчкој Амбасади у БиХ да ли је то вјежба НАТО-а или оружаних снага БиХ и САД. Ако од њих добију одговор да је то вјежба НАТО онда у реду, али такав одговор сигурно неће добити“, поручио је Околић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар