Федерација/БиХ

PIC: Oспоравање имена РС пред Уставним судом БиХ билo би контрапродуктивнo и неодговорнo

УПРАВНИ ОДБОР САВЈЕТА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ МИРА УПОЗОРИО ДА СУ НАЗИВИ ЕНТИТЕТА У УСТАВУ БиХ
  • Управни одбор PIC-а позвао је све стране да се суздрже од даљих поларизирајућих потеза и реторике, те да се конструктивно укључе у формирање власти на свим нивоима како би земља кренула напријед

УПРАВНИ одбор Савјета за спровођење мира (PIC) разговарао је о недавној најави да би назив једног од ентитета могао бити оспорен пред Уставним судом БиХ, као и о изјавама којима се пријети отцјепљењем једног од ентитета, те о Декларацији Хрватског народног сабора усвојеној 26. јануара 2019. године.

Иако свјесни да постоје легитимне бојазни у погледу дискриминације конститутивних народа и грађана широм БиХ, које је потребно рјешавати на одговарајући начин, иницијатива за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ била би контрапродуктивна и неодговорна, имајући у виду да су називи ентитета уграђени у Устав Босне и Херцеговине.

Такве иницијативе подривају изградњу повјерења међу конститутивним народима и њиховим политичким представницима, а изградња повјерења представља темељ за пријеко потребно помирење у БиХ.

Управни одбор PIC подсјетио је да је Уставом Босне и Херцеговине утврђено да се она састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске. Управни одбор је у више наврата изразио своју опредијељеност за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета, као и то да неће бити прекрајања мапе БиХ. У том контексту, Управни одбор PIC -а оштро је осудио скорашњу реторику и потезе којима се доводи у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ или пак захтијева територијална реорганизација земље, чиме се стварају тензије око темељних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Управни одбор PIC а осудио је и све покушаје политичких актера да негирају одлуке Међународног кривичног суда за бившу Југославију као неприхватљиве и нешто што није у складу са међународним обавезама БиХ, укључујући и њен европски пут.

Управни одбор PIC -а позвао је све стране да се суздрже од даљих поларизирајућих потеза и реторике, те да се конструктивно укључе у формирање власти на свим нивоима како би земља кренула напријед.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/PIC-osudio-sve-poteze-kojima-se-dovodi-u-pitanje-suverenitet-i-teritorijalni-integritet-BiH/520332

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар