Федерација/БиХ

Савјет министара БиХ утврдио текст споразума са Србијом о аутопуту Сарајево-Београд-Сарајево

БИЋЕ ДОСТАВЉЕН ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ, А ПОТПИСАЋЕ ГА МИНИСТАР КОМУНИКАЦИЈА И ТРАНСПОРТА
  • По споразуму, БиХ и Србија ће договарати и активности у вези са изградњом новог заједничког граничног прелаза на локацији Сремска Рача-Рача и изградњом/реконструкцијом граничног прелаза на локацији Котроман-Вардиште, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату
  • Савјет министара утврдио и Приједлог одлуке о ратификацији Уговора о гранту за Коридор „5Ц“ – дио кроз Републику Српску, између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма Европског заједничког фонда за западни Балкан, вриједан 12,9 милиона евра

САВЈЕТ министара у техничком мандату утврдио је Приједлог споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта аутопут/брзи пут Сарајево-Београд-Сарајево.

Споразумом се дефинише координисање активности на реализацији Пројекта изградње аутопута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево, као и план активности у вези са изградњом моста преко ријеке Саве, на локацији Сремска Рача-Рача, заједничке тачке аутопута/брзог пута на граници између двије земље.

БиХ и Србија, у складу са овим споразумом, сагласне су да договарају план активности у вези са изградњом новог заједничког граничног прелаза на локацији Сремска Рача-Рача и изградњом/реконструкцијом граничног прелаза на локацији Котроман-Вардиште, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар комуникација и транспорта у Савјету министара.

Савјет министара утврдио је и Приједлог одлуке о ратификацији Уговора о гранту за Коридор „5Ц“ – дио кроз Републику Српску, између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма Европског заједничког фонда за западни Балкан, вриједан 12,9 милиона евра.

На  сједници у Сарајеву утврђен је и Приједлог споразума о финансирању програма активности прекограничне сарадње између БиХ и Србије за 2018. годину, вриједан 2.352.941 евро.

Циљ програма, који ће бити закључен између Европске комисије, БиХ и Владе Србије, јесте унапређење социјално-економског развоја у пограничном подручју између БиХ и Србије, наводи се у саопштењу.

Допринос ЕУ за 2018. годину јесте два милиона евра, а 352.941 евро обезбиједиће корисници гранта, углавном нижи нивои власти.

Укупна процијењена вриједност програма у средњорочном периоду 2018-2020. јесте 6.823.529 евра, од чега ЕУ финансира грантом 5.800.000 евра, а 1.023.529 евра суфинансирају корисници гранта.

Програмом је обухваћена 31 општина у Србији и 67 у БиХ, а рок за извршење овог споразума о финансирању је 12 година, односно период оперативног спровођења шест година од ступања на снагу.

Министарство финансија и трезора у Савјету министара доставиће Приједлог споразума са основама за његово закључивање Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника БиХ предложен је директор Дирекције за европске интеграције.

На сједници је утврђен и Приједлог одлуке о ратификацији амандмана на Римски статут Међународног кривичног суда (Кампала амандмани).

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар