Федерација/БиХ

Тегелтија: Први контигент вакцина добићемо до краја јануара

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ: ВАКЦИНЕ ЋЕ ЗА СВЕ БИТИ - БЕСПЛАТНЕ
  • „Наручили смо и већ платили 1.232.000 вакцина. Уплатили смо преко 12 милиона КМ, а Савјет министара је обезбиједио и око два милиона КМ за њихово складиштење и дистрибуцију

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ  Савјета министра Зоран Тегелтија изјавио је да је  БиХ учинила све што је потребно да буде дио глобалног процеса борбе са ковид-19.

Сјећате се најаве да ће се почетком године појавити вакцина, а да ће се становништво вакцинисати до половине ове године. У складу с тим, БиХ је приступила глобалном програму и уплатили смо и наручили 1.232.000 вакцина. Уплатили смо средства у цијелости. И за то смо уплатили преко 12 милиона КМ, а Савјет министара обезбиједио је око два милиона КМ за складиштење и дистрибуцију, од тих 1.232.000 је за вакцинацију 20 одсто становништва“ – навео је Тегелтија.

Прецизирао је: „Прве количине из овог контигента доћи ће до краја јануара, доћи ће оне вакцине које је најтеже дистирбуирати и чувати, али и које су прве регистроване у свијету“.

Додао је да је БиХ упоредо са овим процесом кроз Ковакс програм приступила набавци и ту је договорено више од 800 хиљада доза.

Цијели систем транспорта и доставе је планиран и он се усаглашава са Министарством цивилних послова и ентитетским ресорним министарствима. Када је у питању цијена, она се креће у нивоу од 10 долара и вјероватно ће се и остале вакцине кретати у тој цијени. Прво ће се вакцинисати здравствени радници, становништво старије од 65 година и особе које раде у институцијама за смјештај старих и изнемоглих лица“, казао је Теглетија.

Додао је да БиХ има потребна финансијска средства да набави вакцине и да ће за све приоритетне групе бити бесплатне.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар