Главно Свијет

Америчка амбасада у Сарајеву: НАТО ће помагати БиХ уђе у Европску унију

ОДРЕАГОВАЛА НА САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РУСИЈЕ О ЗБЛИЖАВАЊУ БиХ СА ЗАПАДНОМ ВОЈНОМ АЛИЈАНСОМ
  • Нагласила: „У БиХ је НАТО предан снажном партнерству и врата чланства остају отвoрена. Евентуална одлука да БиХ буде позвана у чланство биће донесена на основу консензуса међу државама чланицама НАТО и у босанскохерцеговачкој власти. Приступ НАТО јасно показује да алијанса потпуно поштује чињеницу да значајан прогрес у БиХ изискује консензус“

ИЗЈАВА руске власти је још један јасан показатељ разлике између онога што нудe НАТО и Европска унија и онога што Русија нуди Босни и Херцеговини – саопштила је Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Сарајеву.

То је била њена реакција на саопштење Русије о зближавању БиХ и НАТО којим је апеловала на“босанскохерцеговачке пријатеље да добро размисле, да извагају све ‘за’ и ‘против’, да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеки од консензуса“ по питању чланства у НАТО и упитала – „да ли је БиХ спремна слати своје младе да ратују за туђе геополитичке интересе“?

Из Амбасаде САД реаговали су на ово саопштење руских колега и навели да је процес интерграције ка НАТО подударан процесу интеграције у ЕУ.

„Партнерство НАТО с Босном и Херцеговином је фокусирано на реформе од којих сви грађани имају корист и које су подударне с ЕУ путем Босне и Херцеговине. Програм реформи, који проводи Босна и Херцеговина, прилика је за државу да утврди приоритетне реформе и како да их у сарадњи с НАТО оствари. НАТО ће наставити помагати Босни и Херцеговини да оствари свој циљ, чланство у Европској унији и подржавати Оружане снаге Босне и Херцеговине у одговору на кризе и друге изазове“, нагласили су у Амбасади САД.

И навели да је та војна алијанса посвећена концепту колективне безбедности. Додали су да се безбедност, стабилност и просперитет најбоље остварују кроз сарадњу.

Поновили су свој став о чланству БиХ у НАТО.

„У Босни и Херцеговини је НАТО предан снажном партнерству и врата чланства остају отвoрена. Евентуална одлука да Босна и Херцеговина буде позвана у чланство биће донесена на основу консензуса међу државама чланицама НАТО и у босанскохерцеговачкој власти. Приступ НАТО јасно показује да алијанса потпуно поштује чињеницу да значајан прогрес у Босни и Херцеговини изискује консензус“, саопштили су из Амбасаде САД-а.

Русија је упозорила да ће улазак БиХ у НАТО сматрати кораком који није пријатељски.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар