Главно РС и матица

Дачић: Потребна је директива да никакве албанске снаге не могу на сјевер Косова без дозволе Кфора

„НИСМО ВАЉДА ЛУДИ ДА У ПРЕГОВОРЕ УЂУ САД, А ДА РУСИЈА И КИНА ОСТАНУ ПО СТРАНИ“
  • „Ми никада нисмо говорили да ли на север без сагласности Кфора и председника српских општина не могу да уђу РОСУ, војска, увек смо причали о оружаним формацијама Албанаца, тако да би НАТО морао да има један приручник о томе шта смо се договорили и да га проследи представницима на терену“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да никакве оружане формације Албанаца не могу да уђу на сјевер Косова без сагласности Кфора и да такав договор који је направљен са НАТО треба да се преточи у директиву коју треба да поштују сви на терену, да, како каже, не би дошло до ситуације да то буде иницијална каписла за велике проблеме на КиМ.

Поводом изјаве представника Кфора да РОСУ може на сјевер Косова без дозволе, Дачић је рекао да они тумаче да РОСУ нису дио оружаних него полицијских снага, али су то, додаје, појединачна тумачења.

Шеф српске дипломатије сматра да треба да се дође до практичног начина каратектерисања свих тих снага.

„Ми никада нисмо говорили да ли на север без сагласности Кфора и председника српских општина не могу да уђу РОСУ, војска, увек смо причали о оружаним формацијама Албанаца, тако да би НАТО морао да има један приручник о томе шта смо се договорили и да га проследи представницима на терену“, рекао је Дачић.

„Сједињене Државе не траже да уђу у дијалог“

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је данас да САД нису тражиле да уђу у дијалог Београда и Приштине и да за сада нема званичних иницијатива о промјени формата дијалога.

„Ту не мислим на свакодневне изјаве о проширењу формата које долазе од приштинске стране. То је израз незадовољства које они имају према Федерики Могерини. Са друге стране, ни САД не траже да уђу у дијалог. Промена формата у овом тренутку није тема о којој се расправља“, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да, ако дође до промјене формата, онда ће Србија тражити да у томе учествује и Русија, чији су представници још раније рекли да хоће.

„Нисмо ваљда луди да се прошири формат са оним земљама које су признале Косово, а да Русија и Кина остану по страни”, рекао је Дачић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар