Glavno RS i matica

Dačić: Pritisak Sjedinjenih Država na Prištinu mora biti mnogo jači

POVODOM GRENELOVE POSJETE: „UKIDANJE TAKSI NE MOŽE BITI KOMPENZACIJA ZA PREKID LOBIRANJA“
  • U Skupštini Srbije izjavio: „Amerika nije promenila svoj stav prema nezavisnosti Kosova, ali je promenjen njen pristup koji je ranije, dok su na čelu SAD bili Bil Klinton i Barak Obama, bio definisan tako da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova
  • „Sada je – dodao je – situacija drugačija, oni daju prostor za postizanje kompromisa, odnosno otvaraju mogućnost za postizanje kompromisa i hoće da učestvuju u tome na konstruktivan način

KOMENTARIŠUĆI posjetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje anticivilizacijskih taksi.

Dačić je naglasio da pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači jer bi u tom slučaju ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija.

On je novinarima u Skupštini, gdje na sjednici resornog odbora predstavlja godišnji izvještaj o radu Ministarstva spoljnih poslova, kazao da pojačano interesovanje američkih predstavnika da se odblokira „zarobljeni“ dijalog može samo da nas raduje.

Naveo je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio taj angažman i podsjetio da je stav Beograda isti kao ranije, a to je da dijalog može i treba da se nastavi, ali da prije toga treba da budu ukinute anticivilizacijske takse koje, i pored mnogih osuda, nisu ukinute već duže od godinu dana.

„Međutim, to su naša dobra očekivanja, realnost je verovatno mnogo drugačija u Prištini u ovom trenutku i to će sve zavisiti umnogome od toga da li će i kada biti formirana nova Vlada, kazao je ministar.

Dačić ističe da je veoma važno da Srbija bude konstruktivna i da svi vide da nije ona izvor problema, već da su uzroci svih problema jednostrani potezi Prištine koji se ponavljaju iz godine u godinu.

Kako kaže, takse na robu iz centralne Srbije i BiH nisu jedini slučaj i u tom smislu podsjeća da su u Prištini donijeli odluku i o transformaciji bezbjednosnih snaga u oružane, što je suprotno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Naveo je da razgovori sa Grenelom neće biti laki, jer se svi akteri i dalje nalaze na suprotnim stranama.

Međutim, ocijenio je kao dobar znak to što Amerikanci pokazuju volju da se rješe te stvari i to je velika promjena.

Kako je objasnio, Amerika nije promijenila svoj stav prema nezavisnosti Kosova, ali je promijenjen njen pristup koji je ranije, dok su na čelu SAD bili Bil Klinton i Barak Obama, bio definisan tako da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.

„Sada je situacija drugačija, oni daju prostor za postizanje kompromisa, odnosno otvaraju mogućnost za postizanje kompromisa i hoće da učestvuju u tome na konstruktivan način, ne vršeći pritisak samo na Beograd, kao ranije, kazao je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel zatraži da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosovo, Dačić kaže da se nada da to znači da će i oni da obustave kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova*, jer na svakoj sjednici SB UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo*, prenosi Sputnjik.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar