Главно Федерација/БиХ

Додик: Черкезовац неприхватљив, Хрватска да одреди другу локацију за радиоактивни отпад

ПОЗВАО НА ЗАЈЕДНИЧКО ДЈЕЛОВАЊЕ ПРЕМА ЗАГРЕБУ БиХ, РС, ФБиХ И КАНТОНА
  • Радиоактивни отпад на Трговској Гори угрозио животе би око 250.000 грађана Републике Српске и БиХ из 13 општина које се налазе у сливу ријеке Уне

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је као неприхватљиву одлуку Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске да на локацији Черкезовац на Трговској Гори изгради Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Додик је поздравио све активности које спроводе владе Републике Српске и Федерације БиХ, заједничке институције БиХ, кантони и општине и сматра да је неопходно уложити додатне дипломатске напоре, али и искористити сва расположива правна средства да Центар за збрињавање радиоактивног отпада не би био изграђен на тој локацији.

„Очекујем да ће Хрватска овом питању дати приоритет, те да ће допринијети да се оно ријеши у духу добросусједских односа“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је једна од првих иницијатива које је покренуо након што је преузео дужност предсједавајућег Предсједништва БиХ, након октобарских избора 2018. године, била стављање на дневни ред питање рјешавања одлагања радиоактивног отпада на падинама Трговске горе, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

„Имајући у виду да би одлагање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац угрозило животе око 250.000 грађана Републике Српске и БиХ из 13 општина које се налазе у сливу ријеке Уне, Предсједништво БиХ је у марту 2019. године покренуло низ активности у складу са својим надлежностима да би Хрватска на подручју своје територије обезбиједила другу локацију за одлагање радиоактивног отпада, а која не граничи са територијом БиХ“, истакао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар