Главно Федерација/БиХ

Држављанин БиХ Адис Абаз ухапшен у Њемачкој због терористичих напада у Паризу 2015.

РОЂЕН ЈЕ У ЗЕНИЦИ, А У БиХ 2011. ОСУЂЕН НА ДВИЈЕ И ПО ГОДИНЕ ЗБОГ ШВЕРЦА ДРОГЕ И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ
  • У Паризу су 2015. године изведени велики терористички напади, међу којима и масакр у дворани Батаклан у којем је убијено више од 150 људи, а одговорност преузела Исламска држава. Напад се догодио током рок концерта америчке групе Eagles of Death Metal

АДИС Абаз из Босне и Херцеговине ухапшен је у Њемачкој због терористичких напада у Паризу 2015. године.

Абаз је по потјерници белгијске полиције ухапшен прије седам дана у граду Бад Дуеренбергу, јужно од Халеа који се налази у источној савезној покрајини СаксонијаАнхалт, јавља Аугсбургер Алгемеине.

Како преносе медији, њемачке власти припремају изручење држављанина Босне и Херцеговине Белгији.

Абаз је рођен у Зеници, а у БиХ је 2011. осуђен на двије и по године због кријумчарења дроге и војне опреме.

Тужилаштво у Дрездену је саопштило да је у питању 39-годишњи осумњичени. Из Амбасаде БиХ у Њемачкој раније је речено  да још немају званичне информације о хапшењу бх. држављанина у Дрездену.

„Белгијске власти издале су европски налог за хапшење због потицања терористичке организације повезане с терористичким нападима, укључујући и напад на концертну дворану Батаклан 13. новембра 2015. године у Паризу“, саопштили су њемачка федерална полиција и тужилаштву у Дрездену у заједничкој изјави.

Раније је Абаз у БиХ био хапшен у више полицијских акција због организованог криминала у вези са међународним шверцом оружја, али и дроге.

Суд БиХ је у марту ове године потврдио оптужницу којом га терети да је формирао и поступао као припадник групе за организовани криминал, а да су Дени Станишић, Адмир Махмутагић, Алмир Мркоњић и Сумедин Топчагић поступали као припадници те групе која је неовлаштено, ради стицања имовинске користи, вршила међународну продају и пренос опојних дрога.

Абаз је иначе хапшен и у јануару прошле године због кријумчарења оружја из БиХ према Словенији, те даље према земљама ЕУ. Абазу је тада одређен притвор, али је брзо укинут те су му одређене мјере забране.

У Паризу су 2015. године изведени велики терористички напади, међу којима и масакр у дворани Батаклан у којем је убијено више од 150 људи, а одговорност преузела Исламска држава. Напад се догодио током рок концерта америчке групе Eagles of Death Metal.

Тројица нападача убилa су 90 људи за вријеме концерта, док су други терористи убијали по терасама париских барова и ресторана и близу фудбалског стадиона у предграђу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар