Главно РС и матица

Јеремић: „Не“ уласку Косова у УН не мора значити конфликт са његовим заштитницима

„МНОГИ СУ ЧИНИЛИ ГРЕШКЕ, АЛИ БИ ПРЕГОВАРАЧКИ СТО - ДА САМ СЕ ЈА ПИТАО - БИО ВРАЋЕН У ЊУЈОРК“
  • „Одговорно тврдим да је то могуће и зато се залажем за политику ‘не косовској столици у УН’. Да ли је ова власт у стању да тако уради – не знам, али ту је разлика између оних који су уцењени и оних који нису, а у руководству Србије не знам ко није уцењен“
  • „Сада наша власт нема план Б. Сада су схватили да заузврат неће добити ништа и ја заиста не знам шта тај човек, који управља свим и који не дозвољава да се било ко други ангажује, има у глави, али ја мислим да то што нас чека крајем ове године је, или испуњавање обећања онога што је направљено, а што није у складу са националним интересима и законима Србије, или једна потпуна промена међународног окружења у коме се налазимо, а у контексту онога што се дешава“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да неприхватање да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама не мора да значи и улазак у конфронтације и конфликт са онима који имају супротно мишљење.

Он је на сједници Главног одбора Народне странке рекао да та партија по том питању треба да заузме чврст став и истакао да је могуће не пристати на косовско чланство у УН уз дипломатске вјештине и без конфликта, али да је проблем садашње власти што је уцјењена.

„Треба имати мало дипломатске мудрости, вештине и способности да би се избегао конфликт, а опет не пристати баш на све што се од вас тражи. Одговорно тврдим да је то могуће и тиме што се залажем за политику ‘не косовској столици у УН’, то не мора увести ову земљу у конфликт. Да ли је ова власт у стању да тако уради не знам, али ту је разлика између оних који су уцењени и који нису, а у руководству Србије не знам ко није уцењен“, рекао је Јеремић.

Он је казао да се, уколико не спријече намјеру власти да пристане на чланство Косова у УН, „боји да ћемо доћи у ситуацију да ћемо, по истом принципу по којем су га притискали за Косово, а заузврат му давали да ради шта хоће и да хара по Србији, само прећи на сљедећу тачку дневног реда, а то је Република Српска“.

„Бојим се и да ће после завршетка косовске приче рећи, хајде сада да завршимо функционалност БиХ, а он ће рећи `за то ми треба пуна контрола и медији`, а они ће рећи `може` и ући ћемо у још један циклус, који, ја се бојим, неће бити последњи“, рекао је Јеремић.

Он је истакао да зато отпор треба пружити сада уз ангажовање међународних чинилаца.

„То ће бити сложена битка, али сам уверен да је та једначина са ма колико непознатих решива“, додао је Јеремић.

Он је казао и да је председник Србије Александар Вучић покушао да стави на сто план размјене територије као компензацију за улазак Косова у УН, односно да је понудио отуђивање једног дијела наше територије који не припада Косову и Метохији.

Како је додао, добра вијест је да међународна заједница ту понуду одбила, а лоша што није понудила ништа друго осим да се потпише правно-обавезујући споразум који би Косово увео у УН.

„Сада наша власт нема план Б. Сада су схватили да заузврат неће добити ништа и ја заиста не знам шта тај човек, који управља свим и који не дозвољава да се било ко други ангажује, има у глави, али ја мислим да то што нас чека крајем ове године је, или испуњавање обећања онога што је направљено, а што није у складу са националним интересима и законима Србије, или једна потпуна промена међународног окружења у коме се налазимо, а у контексту онога што се дешава, како у Србији, тако и у остатку Западног Балкана“, истакао је Јеремић.

Поводом критика актуелне власти на рачун претходне власти да је водила погубну политику када је Косово у питању, он је казао да су многи чинили грешке, али да је најпогубнија била политика из 1998. и 1999. године коју је водила садашња власт, а која је довела до бомбардовања земље и и повлачења државе са сопствене територије.

Он је казао да је послије тога било добро што је пред Међународним судом правде постигнуто да се за преговарачки сто врати албанска страна, али да је проблем што српска делегација, која за тим столом сједи, нема довољно знања, нити исправне намјере.

Јеремић је истакао и да би, да се он питао, преговарачки сто био враћен у Њујорк.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар