Главно РС и матица

Кон: Наредне две седмице су пресудне за Србију – треба нам гвоздена дисциплина

„КОРОНА НИЈЕ БЛАГА – 20 ОДСТО ЗАРАЖЕНИХ МОРА НА БОЛНИЧКО ЛЕЧЕЊЕ, 6 ОДСТО – НА РЕСПИРАТОРЕ“
  • Предраг КОН: „Чекају нас две тешке и важне недеље, можда и трећа где ће стално бити повећавања броја пацијената, то нису пријатне вести, али много зависи од нас и важно је да издржимо тих пар седмица које су најважније
  • Од кључне је важности да не дође до заразе која би се масовније пренела на здравствене раднике. Такође, колико је то важно, толико је битно да корона вирус не уђе у геронтолошке центре, јер би онда велики број старих људи завршио на респираторима

НАРЕДНА седмица је најбитнија јер се тада може очекивати најјаче убрзање ширења корона вируса, док ће у петој недељи епидемија полако доћи до врха“, изјавио је епидемиолог Предраг Кон на веб-конференцији „Ту смо“.

Он каже да је за сада ситуација „солидна“, јер је Србија захваљујући мјерама успјела да за 6-7 дана успори вирус, али и да је у наредне двије недјеље потребна гвоздена дисциплина.

Конференција „Ту смо“ је прва веб-конференција коју организује Форум пацијената Србије уз подршку љекара различитих специјалности, и новинара који прате здравство, са циљем да обољели добију све неопходне информације о корона вирусу.

„Чекају нас две тешке и важне недеље, можда и трећа где ће стално бити повећавања броја пацијената, то нису пријатне вести, али много зависи од нас и важно је да издржимо тих пар седмица које су најважније“, рекао је Кон.

Епидемиолог је навео да су стручни тимови до сада могли да прате ситуацију, односно тачно да знају ко се од кога заразио. Додао је да у наредних 14 дана може очекивати повећање броја обољелих, али и смртних случајева.

„Нажалост, ситуација је очекивана и таква каква јесте. Претња и даље постоји. Веома је важно да посебно у наредне две недеље имамо гвоздену дисциплину“, рекао је Кон.

Упитан о броју заражених одговорио је да се ће се послије спроведене анализе знати прецизнији број.

„Од кључне је важности да не дође до заразе која би се масовније пренела на здравствене раднике. Такође, колико је то важно, толико је битно да корона вирус не уђе у геронтолошке центре, јер би онда велики број старих људи завршио на респираторима“, додао је Кон.

Једно од питања било је и да ли се оваква ситуација може упоредити са оном из 2009. године, када је био пандемијски вирус грипа, а одговор је да је та пандемија дочекана спремно.

„Већ смо били упознали вирус, била је Универзијада, било га је током лета и знали смо да је благ. Корона вирус није благ ако 20 одсто даје клиничку слику која захтева болничко лечење, а шест одсто је на респираторима. Код пандемијског грипа, видели смо да је био благ, али смо прошли школу“, каже Кон.

(Спутњик)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар