Главно Федерација/БиХ

Кошарац: БиХ би било много боље кад би се друге велике силе према њој понашале као Русија

„РУСИЈА ОВДЈЕ НИЈЕ ФАКТОР ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ, ВЕЋ НАПРОТИВ – ИГРА КОНСТРУКТИВНУ УЛОГУ“
  • Након састанака са делегацијом Државне Думе Русије, коју је предводио Игор ДИВИНСКИ, Сташа КОШАРАЦ додатно прецизирао да се Русија снажно противи било каквом наметању рјешења и кориштењу такозваних „бонских овлаштења“ високих представника, па упозорио: „Било каква нова интервенција високог представника, посебно у изборном систему и правилима, неће донијети ништа добро грађанима БиХ и ми ћемо на адекватан начин у складу са уставним надлежностима имати и свој став и реаговати“

ЧЛАН Групе пријатељства за средњу и источну Европу Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Русија у Бих није фактор дестабилизације, већ она игра конструктивну улогу у очувању мира.

„Русија овдје није фактор дестабилизације, већ напротив – фактор који игра конструктивну улогу у очувању мира, стабилности и Дејтонског споразума. Зато тврдим да би свима у БиХ било много боље када би се и друге велике силе у овој земљи понашали како се понаша Русија“, нагласио је Кошарац.

Он је додао да се Русија снажно противи било каквом наметању рјешења и кориштењу такозваних „бонских овлаштења“ високих представника, који су својим одлукама у прошлости наносили озбиљну штету у БиХ и Републици Српској.

„Било каква нова интервенција високог представника, посебно у изборном систему и правилима, неће донијети ништа добро грађанима БиХ и ми ћемо на адекватан начин у складу са уставним надлежностима имати и свој став и реаговати“, нагласио је Кошарац на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Након састанака делегације Групе пријатељства Државне Думе Русије са члановима колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине, те са члановима Групе пријатељства за средњу и источну Европу, Кошарац је навео да је Русија држава која поштује слово Дејтонског споразума, која се не мијеша у унутрашња питања БиХ и која охрабрује унутрашњи дијалог и консензус њених кључних политичких представника о свим важним питањима за БиХ и њене грађане.

Нагласивши да неки медији у БиХ, као и поједини западни медији погрешно представљају улогу Русије у региону Западног Балкана и посебно у БиХ, Кошарац је истакао да Русија јасно износи своје ставове, она никога не условљава нити уцјењује у БиХ, нити говори шта треба, а шта не треба да ради, као што то чине неки други.

Према његовим ријечима, Русија је седми најзначајнији спољнотрговимски партнер БиХ, те четврти најзначајнији инвеститор, како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ.

Кошарац је истакао да је оцијењено да постоји доста простора за побољшање екеномских односа, посебно извоза пољопривредних и прехрамбених производа на руско тржиште, али и у области енергетике и туризма.

„Поменули смо добру сарадњу која постоји у високом образовању“, рекао је Кошарац, те захвалио на 40 до 50 стипендија које се додјеле студентима из БиХ, равноправно, из оба њена ентитета.

Он је нагласио да је договорено да се интензивира сарадња двије земље на нивоу парламената, те изразио увјерење да ће посјета предсједника Савјета Федерације Русије Валентине Матвијенко, која у БиХ долази крајем мјесеца, допринијети јачању међупарламнетарних односа двије земље.

Кошарац је изразио захвалност на реализацији Споразума о клириншком дугу Русије према БиХ, јер је она једина земља са простора бивше Југославије којој је дуг од 125.000.000 долара прошле године исплаћен у готовини.

Такође, захвалио је на важној и конструктивној улози коју Русија већ годинама има у УН-у и Савјету за имплементацију мира, када је ријеч о БиХ, те јој честитао успјешно проведене предсједничким изборима и поновни избор Владимира Путина за предсједника.

Игор Дивински, посланик у Државној Думи Русије, који је и предводио ову делегацију, нагласио да међу конститутивним народима у БиХ мора постојати мир и сарадња, те додао да су данашњи разговори били позитивни, јер је био разговора и о конкретним питањима који би унаприједили билатералне односе двије земље.

„Сигурни смо да је долазак наше делегације први корак у низу даљег развоја међупарламентарне сарадње двије земље“, истакао је Дивински, те додао да је ријеч о народима који имају заједничке коријене који обезбјеђују низ могућности у размјени искустава по различитим питањима.

Према његовим ријечима, богато искуство народа у БиХ мора бити познато у цијелом свијету.

(Срна)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар