Главно РС и матица

Курти: Косово треба да добије право на мирно уједињење са Албанијом

„ЖЕЛИМО ДА ДОБИЈЕМО ПРАВО НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА УЈЕДИЊЕЊЕ – НЕЋЕМО НАСИЉЕ“
  • Избори на Косову* одржавају се 14. фебруара. Према посљедњим истраживањима јавног мнења, Куртијево Самоопредељење има подршку нешто више од 44 одсто испитаника, односно двоструко већу од друге најјаче странке – Демократске партије Косова

ОСНИВАЧ покрета Самоопредељење и некадашњи косовски премијер Аљбин Курти оцијенио је да би Косово требало да добије право на уједињење са Албанијом, али мирним путем, односно референдумом.

Курти је, у разговору са уредницима Оксфорд магазина, рекао да је покрет чији је оснивач сматра да би уједињење са Албанијом не смије да изазове нови балкански сукоб.

“Желимо да добијемо право на референдум и не мислимо да је насиље пут до уједињења”, рекао је Курти, наводећи да подржава уједињење уколико би се процес извео на демократски начин.

Избори на Косову одржавају се 14. фебруара.

Према посљедњим истраживањима јавног мнења, Куртијева странка има подршку нешто више од 44 одсто испитаника, односно двоструко више од друге најјаче странке – Демократске партије Косова.

“Резултат мора бити поштован, али ни у ком случају не смије почети Трећи балкански рат”, рекао је оснивач покрета Самоопредељење.

У косовском уставу се не помиње могућност референдума.

Врховни суд Косова потврдио је ранију одлуку судова према којој Курти, због ранијих пресуда, не може да се кандидује за посланика у косовском парламенту.

Посљедње истраживање о уједињењу Албанаца начинила је агенција Галуп 2010. године, када је идеју подржало 81 одсто испитаника на Косову, 62 одсто у Албанији и 51 одсто у Македонији, преноси РТС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар