Главно Федерација/БиХ

МУП Српске добио из Сарајева списак лица која се враћају са страних ратишта

НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА СУ И НЕКЕ ЖЕНЕ-ПОВРАТНИЦИ ПОВЕЗАНЕ СА ТЕРОРИСТИМА
  • Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган МЕКТИЋ: У групи чији се повратак са сиријског ратишта ових дана очекује девет је лица за којима су расписане Интерполове потјернице и она ће одмах по доласку бити ухапшена и предата тужилаштву јер им је већ одређен притвор

МИНИСТАР безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је да је данас доставио Министарству унутрашњих послова Републике Српске списак имена лица чији се повратак са страних ратишта у БиХ очекује наредних дана.

„Стицајем околности, поклопило се да је шеф за борбу против тероризма био у Сарајеву и лично сам му предао“, рекао је Мектић новинарима, наводећи да није знао да МУП Републике Српске нема та имена.

Он је истакао да не види ниједан проблем да све безбједносне агенције у БиХ, укључујући МУП Српске, имају тај списак.

Мектић је потврдио да је у групи чији се повратак са сиријског ратишта ових дана очекује девет лица за којима су расписане међународне Интерполове потјернице и која ће одмах по доласку бити ухапшена и предата Тужилаштву јер им је већ одређен притвор.

С обзиром на то да ће међу повратницима са сиријског ратишта бити и жене и дјеца, Мектић је рекао да се не може искључити ситуација да и жене имају везе са терористичким организацијама.

„Због тога је битно размијенити информације са безбједносним агенцијама, јер та лица када уђу у БиХ имају потпуну слободу кретања. Не можете свом држављанину ограничити кретање, може сутра доћи на било који дио територије БиХ и починити терористички акт“, рекао је Мектић.

Према његовим ријечима, кад би се тако нешто догодило у Бањалуци, тада би МУП Српске комотно могао рећи да је легитимисао ту особу, али да није знао да је пријетња.

Министар безбједности у техничком мандату рекао је да се данас и сутра врше завршне припреме за прихват прве групе повратника, али није могао прецизирати да ли ће они у БиХ стићи у суботу, 7. децембра, јер постоји могућност да се нешто у задњем моменту промијени.

Он је навео да жене и дјеца, од којих ниједно од рођења није вакцинисано, долазе из кампова у којима је врло лоша ситуација и да ће због неухрањености, болести и исрцпљености бити подвргнути здравственим прегледима.

Говорећи о турском држављанину Фатиху Кескину, који је ухапшен у Бихаћу, Мектић је указао на чињеницу да је он међу лицима којима је Турска поништила путне исправе.

„Ми се не можемо мијешати у унутрашње ствари Турске. Имамо сада особу у БиХ која нема важећу путну исправу, немамо му на основу чега одобрити даљи боравак“, рекао је Мектић.

Он је додао да Кескин заштиту својих права може затражити кроз првостепени и другостепени управни поступак, као и на Суду БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар