Главно Свијет

Палмера забрињава само Србија, за Стејт департман – проблема нема ни у Црној Гори ни на Косову*

„ПРИЧА О РАЗМЈЕНИ ТЕРИТОРИЈА СКРЕЋЕ ПАЖЊУ СА ЦИЉА – МЕЂУСОБНОГ ПРИЗНАЊА СРБИЈЕ И КОСОВА*“
  • Није задовољан ни посљедњим изборима у Србији, ни доступом опозиције РТС, ни намјером власти да провјери финансијске трансакције `истраживачких` структура и НВО  које се углавном финансирају са Запада
  • Не крије да Вашингтон чини све да режим Мила Ђукановића заштити од могућих страних утицаја и кампање дезинформисања“ и да му помогну у „борби против дезинформација“: „Чинимо то да би наши црногорски партнери развили капацитете за идентификовање дезинформација

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да су Сједињене Државе забринуте због актуелних трендова у Србији.

На вебинару о приликама на Западном Балкану, који је организовао вашингтонски портал Балкан инсајдер, Палмер је оцијенио да недавно одржани избори у Србији јавности нису понудили много могућности за избор, пренео је Глас Америке (ВоА).

Чврсто смо се залагали за то да опозиција учествује – али опозиција је тврдила да изборни услови нису довољно фер да би се тако нешто догодило. Забринути смо због тога што опозиционе политичке партије и њихови политички представници немају подједнаку могућност појављивања у медијима. Посебно се то односи на јавног емитера – Радиотелевизију Србије. Жељели бисмо да се догоде промјене које ће омогућити да јавност у Србији пред собом има могућност да бира између различитих опција“, подвукао је специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан.

Говорећи о најављеној истрази Управе за спрјечавање прања новца која се односи на појединце и невладине организације, Палмер је казао да провера финансијских трансакција дијела невладиних организација и новинара неће помоћи Србији на прокламованом путу чланства у Европској унији.

„Забринути смо и због перцепције селективне примјене закона чија мета су цивилно друштво и истраживачки новинари. То је нешто што само може отежати Србији да напредује на свом европском путу. Снажно подржавамо европску будућност и перспективу Србије и, на крају, њено чланство у Европској унији. Али, да би се тај циљ постигао – потребно је да се Србија квалификује за то – што подразумева спровођење демократских реформи. Надамо се да нас Београд и власти Србије посматрају као партнере у томе. Засигурно, има још много посла који је потребно урадити“, рекао је Метју Палмер.

Поводом предстојећих избора у Црној Гори и страховања црногорских званичника од могућих страних утицаја и кампање дезинформисања, Палмер је рекао да САД чине све да Црној Гори помогну у борби против дезинформација.

„Чинимо то да би наши црногорски партнери развили капацитете за идентификовање дезинформација. Да препознају када се дезинформације пуштају на подручју Црне Горе – као и да се супротставе таквом наративу. Да грађанима скрену пажњу на екстерну природу дезинформација“, подвукао је Палмер који је и замјеник помоћника државног секретара  САД.

Он је указао да помоћ има више аспеката:

Део те подршке је техничке природе, али огледа се и у развијању способности за надгледање простора у који се сливају информације како би дезинформације биле препознате. Такође, помажемо и у развоју контранаратива. Са наше тачке гледишта, када уочимо примјену такве врсте кампање у Црној Гори, или другде у региону – скренућемо пажњу на то и помоћи да се истина разлучи од дезинформација. Са циљем да отежамо странама које информације користе за потпиривање неповјерења“, навео је Палмер.

На синоћ одржаном вебинару о приликама на Западном Балкану Палмер је говорио и о Косову*, нагласивши да су САД усредсређене на подршку дијалогу Београда и Приштине под окриљем ЕУ који би требало да доведе до споразума Србије и Косова.

Палмер је рекао да споразум Србије и Косова у идеалном облику требало да доведе до узајамног признања две стране.

Прича о размјени територија или било ком другом потенцијалном аспекту договора, скреће пажњу са кључног циља, да Србија и Косово и њихове владе сједе и раде на проналажењу пута за нормализацију односа. Ми подржавамо тај процес“, казао је амерички дипломата.

Он је навео да је „ирелевантно и ометајуће говорити о питањима као што је размјена територија“, већ да се треба „посветити ономе што је потребно учинити како би учесници преговора напредовали ка свеобухватном споразуму којим би једном заувијек била стављена тачка на спор“.

Палмер је рекао да му је драго што је обновљен дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

„Много посла је пред њима, стране учеснице преговора посвећене су остварењу напретка потребног за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа. Такав споразум би ресетовао регион и охрабрио све државе Западног Балкана које су на путу чланства у Европској унији“, додао је изасланик Мајка Помпеа, пренио је Глас Америке.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар