Главно Свијет

Пленковић: Хрватска и Србија нису исто – нису биле 90-их, нису сада, неће бити ни у будућности

ПОРУЧИО ИВИЦИ ДАЧИЋУ И ЗВАНИЧНОМ БЕОГРАДУ ДА СЕ НИКАД НЕ ХВАТАЈУ ЗА РИЈЕЧ „РАТ“

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић сматра да ријеч „рат” није добро користити на било који начин – дипломатски или други, те Србији поручио да, како је рекао, нисмо исти у овој причи, нисмо ни били и нећемо ни бити у будућности.

Пленковић је коментарисао новинарима изјаву српског шефа дипломатије, Ивице Дачића, да „ако Хрватска жели дипломатски рат, добиће дипломатски рат“, оцијенивши да „то није реторика коју треба користити“.

„Кориштење ријечи рат, било да је дипломатски или други, није добар”, рекао је Пленковић, који тврди да „нико из Хрватске није давао изјаве као што је давао (српски министар одбране Александар) Вулин”, преносе медији

Хрватски премијер каже и да нико из Сабора није оскрнавио српску заставу и тврди да то „није ни могуће”.

„Варијанта да смо једнаки не стоји. Нисмо у овој причи исти, нисмо били ни 90-их, а нећемо бити ни у будућности“, казао је Пленковић и додао да је Хрватска „своје потезе јасно повукла“.

Пленковић је, након слављеничког обиљежавања војно-полицијске акције Бљесак у Окучанима, у којој је прије 23 године из западне Славоније протјерано више хиљада Срба, а готово 1.000 убијено или нестало, рекао да са предсједницом Хрватске још није разговарао о реципрочним мјерама према Србији, након што је Београд потпредсједника владе и министра одбране Дамира Крстичевића, прогласио непожељним.

„Када смо ми као влада користили односе са Србијом као аргумент у унутрашње-политичком препуцавању?“ запитао је Пленковић, уз опаску упућену новинарима да се „тога не могу сјетити”.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар