Главно Федерација/БиХ

Потврђена оптужница против директора ОБА Османа Мехмедагића и Мухамеда Пекића

ТЕРЕТЕ СЕ ЗА МАНИПУЛАЦИЈУ СНИМЦИМА ВИДЕО-НАДЗОРА ЈЕДНЕ САРАЈЕВСКЕ ПОШТЕ

Осман Мехмедагић

  • Тужилаштво БиХ упутило приједлог да се оптуженим Мехмедагићу и Пекићу изрекне мјера забране обављања службене дужности директора и запосланика ОБА и забрана контакта с запосленима у ОБА БиХ, како би се поступак могао неометано водити

СУД БиХ потврдио је оптужницу против директора Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмица и службеника те агенције Мухамеда Пекића.

Ова информација потврђена је федералним медијима, а оптужница је подигнута у вези са случајем изузимања снимка с видеонаџора у пословници Јавног предузећа Пошта у сарајевском насељу Алипашино Поље.

Наиме, сумња се да је снимак изузет противзаконито и да није служио интересима прикупљања обавјештајних података у вези с пријетњама по сигурност БиХ, како је наведено, већ да је искориштен за личне обрачуне с политичким неистомишљеницима те је објављен у одређеном медију иако је имао ознаку „интерно“.

Мехмедагић се сумњичи да је наложио Пекићу да истражи ко је поднио анонимну кривичну пријаву против њега државном тужилаштву, да би он потом изузео снимак из ЈП Пошта.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу 22. октобра 2020. године, када је саопштено да се оптужени терете да су током августа 2020. године злоупотријебили свој службени положај или овлаштење.

Терете се такође и да су злоупотријебили ресурсе и капацитете ОБА, у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.

„Вршећи наведене радње, оптужени су вишеструко злоупотријебили свој положај, као и званичне законом утврђене процедуре и службене радње те прекршили право на неповредивост писмене и поштанске комуникације загарантирано Уставом БиХ“, саопштено је тада из Тужилаштва.

Тужилаштво БиХ упутило је приједлог да се за оптужене Мехмедагића и Пекића изрекне мјера забране обављања службене дужности директора и запосланика ОБА и забрана контакта с запосленима у ОБА БиХ, како би се поступак могао неометано водити.

Наредне седмице ће бити заказано рочиште на којем ће се разматрати приједлог о одређивању мјера забране.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар