Главно Свијет

Сад и Тирана по задатку тврди да Русија САД и NATO квари планове на Балкану

ДИТМИР БУШАТИ: БАЛКАНСКЕ НАЦИОНАЛИЗМЕ ПОДСТИЧЕ МОСКВА ЈЕР ЈОЈ ТРЕБА НЕСТАБИЛНОСТ
  • Црна Гора је била игралиште за руску олигархију, иако је у међувремену постала чланица NATO – и даље је подложна руском политичком мијешању. Чак и у Албанији, такође чланици НАТО, гдје смо мислили да смо имуни на руске интервенције, покренута је истрага навода да су наши политички опоненти примали финансијску помоћу од Русије у супротности са нашим законом”

МИНИСТАР спољних послова Албаније Дитмир Бушати изјавио је да се сутрашњи Самит у Софији, на ком ће лидери ЕУ потврдити европску перспективу Западног Балкана, одржава у јеку настојања Русије да ојача свој утицај у региону.

„Русија се противи ширењу NATO у региону и настоји да сузбије проевропске реформе”, рекао је Бушати за бриселски портал ЕуОбсервер.

Бушати је рекао да Москва не пропушта прилику када је ријеч о експлоатисању регионалних проблема и да би Запад требало да припази на уплитање Русије у земљама које су предводници у процесу приступања ЕУ – Македонији, Црној Гори и Србији јер је Москва спремна да подстакне националистичке напетости да би спријечила напредак.

„Национализам подстичу треће стране (Русија) чији би интерес могао бити прије нестабилност, него стабилност. То је опасно начело које желе да искористе”, рекао је албански министар.

Он је навео да је „Русија објавила више саопштења о прошлогодишњим догађајима у Македонији него ЕУ и најближи сусједи Македоније заједно”. „Руско министарство спољних послова и даље пажљиво прати ситуацију и увијек је прво у реаговањима”, додао је.

Када је ријеч о Србији, навео је Бушати, руска компанија Газпром шири се из геополитичких интереса, док је Црна Гора која је била игралиште за руску олигархију, иако је у међувремену постала чланица NATO, и даље подложна руском политичком мијешању.

„Чак и у Албанији, такође чланици NATO, гдје смо мислили да смо имуни на руске интервенције, покренута је истрага навода да су наши политички опоненти примали финансијску подршку од Русије у супротности са нашим законом”, додао је.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар