Glavno Federacija/BiH

SDA bi „minimalni ANP“ – sa civilnim i malim vojnim segmentom

ČAK PRISTAJE DA VOJNI SEGMENT BUDE TAKAV DA ZADOVOLJI I REPUBLIKU SRPSKU
  • Dragan ČOVIĆ posle razgovora sa Bakirom IZETBEGOVIĆEM: Biće nekih sastanaka radi formiranja vlasti, ali ne smijem reći hoće li to biti za sedam do deset dana jer kad god sam to rekao trajalo je sedam do deset mjeseci tako da ću reći da bi trebalo ovih dana

BAKIR Izetbegović, lider SDA, najavio da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kada je riječ o deblokadi Parlamentarne skupštine BiH.

„Imamo neke sastanke u Predsjedništvu ovih dana, tako da mislim da smo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH, mislim Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, da se iznađe način da se ponovo pokrene program“, rekao je Izetbegović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a nakon sastanka sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH.

Navodeći da gotovo milijardu evra sredstava čeka ratifikaciju u institucijama BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razrješen ovih dana i da će BiH krenuti dalje.

Međunarodni zvaničnici u BiH razgovaraju sa savjetnicima članova Predsjedništva kako bi se prevazišla kriza zbog neformiranja izvršne vlasti u BiH i kako bi konačno sjeli i dogovorili se oko imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH – otkrio jeIzetbegović.

On je rekao da bi potencijalni predsjedavajući SM trebao da iznese plan rada.

Izetbegović ističe da bi „bošnjačkobosanska strana bila zadovoljna kada bi se napravio neki minimalni ANP koji bi uključio civilni dio i nešto minimalno vojnog dijela kojim bi bila zadovoljna treća strana“ te da je jedino rješnje da se sprovede sporazum od 5. avgusta ove godine.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i lider HDZ, rekao je nakon razgovora sa Izetbegovićem da ništa ne može biti realizovano bez trećeg partnera te da bi trebalo da se u što skorije vrijeme sastanu i dogovore.

„Ne smijem reći hoće li to biti za sedam do deset dana jer kad god sam to rekao trajalo je sedam do deset mjeseci tako da ću reći da bi trebalo ovih dana“, rekao je Čović.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar