Главно Странке

СНСД: Кривична пријава против чланова ЦИК одговорних за поништавање избора у Сребреници и Добоју

ОБРАТИЋЕ СЕ И УСТАВНОМ СУДУ БиХ, А ПО ПОТРЕБИ И – ЕВРОПСКОМ СУДУ У СТРАЗБУРУ
  • Кривичном пријавом обухваћено шест чланова ЦИК-а БиХ и троје судија Апелационог суда БиХ. Односи се на кривична дјела несавјестан рад у служби, кршење закона од стране судија а у вези са кривичним дјелом изборне преваре
  • Марко ШУКАЛО, савјетник за правна питања предсједника СНСД: Пријавом штитимо интересе Републике Српске и стварамо претпоставке да правду потражимо и пред међународним судовима

СНСД је Тужилаштву БиХ данас упутио кривичну пријаву против чланова Централне изборне комисије (ЦИК) и судија које сматра одговорним за поништавање резултата избора у Сребреници и Добоју.

Савјетник за правна питања предсједника ове странке, Марко Шукало, истакао је да се овом пријавом штите интереси Републике Српске и стварају претпоставке да правду потраже и пред међународним судовима.

Шукало је рекао да СНСД поштује процедуру, те да заштиту права тражи на свим правосудним инстанцама државне заједнице БиХ, иако у њих нема повјерења, те да су за овим потезом посегнули након што им је Суд БиХ одбацио жалбу на одлуку ЦИК-а.

„СНСД је данас послао кривичну пријаву против шест чланова ЦИК-а БиХ и троје судија Апелационог суда БиХ. Кривична пријава се односи на кривична дјела несавјестан рад у служби, кршење закона од стране судија а у вези са кривичним дјелом изборне преваре“, навео је Шукало за РТРС.

Он сматра да је немогуће одговорити на питање кад ће се Тужилаштво изјаснити о овој пријави јер је, како тврди, у БиХ, између осталог, грубо нарушено једно од најважнијих правних начела.

„Шта је један од најважнијих постулата права? Правна сигурност. Е, ње више нема у БиХ. Не знамо шта је сљедеће што ће се десити Републици Српској и Србима као конститутивном народу у Републици Српској и БиХ“, упозорио је Шукало.

Најавио је да СНСД припрема и апелацију Уставном суду БиХ као посљедњој инстанци. Не буду ли задовољни, обратиће се, каже, и Европском суду за људска права.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар