Главно РС и матица

Србија не затвара школе, фудбалске утакмице са публиком

СВИ ДВОРАНСКИ СПОРТОВИ БЕЗ ПУБЛИКЕ, МОГУЋЕ ПОМЈЕРАЊЕ ИЗБОРА ЗА ДВИЈЕ НЕДЈЕЉЕ
  • Дозвољени јавни скупови до максимално 100 људи
  • Александар ВУЧИЋ: „Спремам се за 26. април, а ако и дође до померања избора, померићемо их за две недеље, и то ако будемо имали много тежу ситуацију с коронавирусом него данас, а ја то не видим
  • Најавио је да ће у наредним данима разговарати с представницима странака које учествују на изборима да се организује што више телевизијских дебата, а да се тек у априлу организују митинзи напољу
  • Нико неће забрањивати протесте на отвореном. Питао сам лекаре, рекли су ми да није проблем на отвореном простору јер је у питању респираторна болест

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је одлучено да се због коронавируса забране скупови у затвореном простору, осим гдје је мање од стотину људи, и оцијенио да нема смисла забрањивати скупове напољу.

„Странка коју водим (СНС) и коалиција у којој је она, одлучила је да све скупове напољу и у затвореном простору, одложи до 1. априла“, рекао је Вучић послије састанка у Предсједништву државног врха и представника здравства.

Он је рекао да сви који хоће да протестују, слободно то могу, али „да перу руке“, што је оцијенио као кључно у одбрани од коронавируса.

Вучић изјавио је да ће се због коронавируса дворански спортови играти без публике, док ће навијачи моћи да присуствују фудбалским утакмицама.

„Све кошаркашке, одбојкашке, рукометне и друге утакмице играће се без публике. Фудбалске утакмице могу да се играју са публиком. Једино што је важно је да перете руке. И, то је став лекара, не мој, перите руке“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

По Вучићевим речима, биће дозвољени јавни скупови до максимално 100 људи.

Он је рекао да засад нема разлога да се обустави настава у школама, и оцијенио да је било „хистерије“ у вези с тим.

Предсједник Србије оцијенио је да, у поређењу с „најразвијенијим“ земљама ЕУ, Србија на „веома добар“ начин држи под контролом ситуацију са ширењем коронавируса.

Он је послије састанка државног врха с представницима здравствених и других институција потврдио да је потврђено да је 12 особа у Србији заражено тим вирусом.

„Све што смо рекли на првој конференцији на ову тему, указујући на озбиљност и одговорност приступа, али и позивајући грађане да не паниче, показало се оправданим. Ми смо слушали струку, нису одлуке доносили политичари већ најстручнији људи у Србији. Схватили смо да је добро да се позовемо на струку, на најбоље лекаре у земљи“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Навео је да је до 10. марта преконтролисано више од 71.000 путника од којих је под здравствени надзор стављено 265, и да је контролом обухваћено више од 2.300 превозних средстава.

Вучић је најавио да ће медицински радници који се боре против ширења заразе имати посебне стимулације: „Видећемо да преко Владе Србије направимо посебне награде за њих, на то могу да рачунају“.

Додао је да нису тачне тврдње у медијима да у школама нема сапуна, већ да због крађе, надлежни морају и по „12 пута дневно“ да износе сапуне у ВЦ-е.

Предсједник Србије је изјавио да с обзиром на тренутну ситуацију са коронавирусом, избори расписани за 26. април неће бити одложени.

„Спремам се за 26. април, а ако и дође до померања избора, померићемо их за две недеље, и то ако будемо имали много тежу ситуацију с коронавирусом него данас, а ја то не видим“, казао је Вучић послије састанка с представницима медицинских установа у Србији.

Најавио је да ће у наредним данима разговарати с представницима странака које учествују на изборима да се организује што више телевизијских дебата, а да се тек у априлу организују митинзи напољу.

„Нико неће забрањивати протесте на отвореном. Питао сам лекаре, рекли су ми да није проблем на отвореном простору јер је у питању респираторна болест“, навео је Вучић.

Он је рекао да ће бити економских посљедица епидемије коронавируса и да је једна од њих одлагање отварања неколико фабрика.

„Отварање неколико фабрика биће одложено за неколико месеци, због пословне одлуке инвеститора. Последице тог одлагања ће се осетити у трећем или четвртом кварталу ове године“, рекао је Вучић новинарима о новим мјерама како би се спријечило ширење епидемије.

Уз оцјену да је „Србија мала и и сиромашна земља“, најавио је да ће разговарати с „европским партнерима“ како да јој финансијски помогну да ублажи економску штету од епидемије коронавируса.   

„Желимо да као земља-кандидат за чланство у ЕУ, не будемо искључени из пакета доделе помоћи“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће већ током предстојеће посјете Њемачкој о томе разговарати с канцеларком Англом Меркел.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар