Главно РС и матица

Србија: Потпуна забрана кретања од 17:00 до 5.00 ујутру, шетање паса – сат дневно

КИНЕСКИ СТРУЧЊАЦИ ПОХВАЛИЛИ МЈЕРЕ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ КОЈЕ СЕ ПРЕДУЗИМАЈУ
  • Влада дозволила извођење кућних љубимаца у шетњу свакога дана у периоду од 20 до 21 час. У максималном трајању од двадесет минута и највише 200 метара од мјеста пријављеног пребивалишта . Шетње се не смију обављати у групама
  • Епидемиолог Предраг КОН: Србија има 187 потврђених случајева заразе корона вирусом, 97 је хоспитализовано а 14 на респиратору
  • Када су епидемиолози из Кине чули да је од 16. марта у Србију ушло 318 хиљада људи рекли су да је то готово немогуће испратити
  • Сугерисали су Србији да од корона вируса заштити здравствене раднике
  • Замјеница директора Института „Батут“ Дарија Кисић ТЕПАВЧЕВИЋ: Кинески стручњаци ће остати у Србији од седам до 14 дана, са могућношћу поновног доласка. Уколико будемо сви одговорни и савесни у наредном периоду, бићемо на добром путу да сузбијемо епидемију као што су то урадили и они (Кинези)

ВЛАДА Србије потпуно је забранила кретање за све грађане од 17 часова до 5 часова ујутру, у циљу спрјечавања ширења вируса КОВИД-19.

Како је саопштено, изузетак је недјеља, када грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од три до осам часова ујутру, како би купили намирнице.

Напуштање домова након 17 часова и прије пет часова ујутру, могуће је искључиво из хитних медицинских разлога, уз радну дозволу или посебно одобрење надлежних органа.

Имајући у виду потребе грађана, Влада је одлучила да дозволи извођење кућних љубимаца у шетњу свакога дана у периоду од 20 до 21 час.

У саопштењу Владе је наведено да грађани могу извести своје љубимце у шетњу у максималном трајању од двадесет минута и највише 200 метара од мјеста свог пријављеног пребивалишта и да се шетње не смију обављати у групама.

Одлуком Владе, Републици Српској упућена је одређена количина опреме, сходно тренутним могућностима, као подршка борби са вирусом КОВИД-19.

Одређена је максимална цијена заштитне маске од 120 динара по једном комаду, саопштила је Влада Србије уз још један апел  грађанима да се придржавају свих мјера без изузетка.

Епидемиолог Предраг Кон потврдио је данас на конференцији за новинаре у Влади да Србија има 187 потврђених случајева заразе корона вирусом, да је 97 хоспитализовано и да је 14 људи на респиратору, као и да су кинески експерти задовољно мјерама Владе Србије у борби против овог вируса.

На респиратору је двоје људи у Војводини, четворо у Нишу, двоје у Крагујевцу и шесторо у Београду, рекао је Кон и додао да је од 97 хоспитализованих највише људи на београдској Инфективној клиници, као и у Клиничко болничком центру Драгиша Мишовић.

Кон је поновио да је друга жртва вируса КОВИД-19 у Србији жена старости 92 године која је била на механичкој вентилацији плућа.

Он је истакао да је раније данас одржан састанак Кризног штаба са кинеским експертима који су стигли у Србију и да ће разговори бити настављени и послије конференције за медије.

Кон је истакао да ће саслушати податке кинеских експерата а да су се они већ повољно изразили о мјерама које је до сада предузела Влада Србије.

Он је за ТВ Пинк изјавио да су посебни тимови до сада пратили 97 одсто директних и индиректних личних контаката обољелих, али да је сада број људи који се из тих разлога прати достигао десет хиљада на нивоу Србије.

„Без сарадње грађана ви нисте у могућности да обрадите све те податке. Када су епидемиолози из Кине чули да је од 16. марта у Србију ушло 318 хиљада људи они су рекли да је то готово немогуће испратити“, навео је Кон.

„Мислим да су грађани сада већ озбиљно схватали ситуацију. Вероватно су и ти људи (у Србију) дошли зато што су добили отказе… Ми у овој ситуацији сада морамо да делујемо што је брже могуће“, рекао је Кон.

Додао је да се сада може очекивати убрзавање раста броја обољелих, али да су мере ванредног стања успјеле да у највећој мјери одгоде нагли скок.

„Вредело је (увођење мера ограничавања кретања). Раст би ишао још брже да их није било“, наводи Кон.

Кон је навео и да је једна од најважнијих лекција које су им сугерисали епидемиолози из Кине да од корона вируса заштите здравствене раднике, као и да тренутно расте број захтјева за тестирање на КОВИД19.

Замјеница директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић обавијестила је новинаре да ће од сутра информације о епидемолошкој слици саопштавати једном дневно у 15 часова, а не као досад у 8 и у 18 сати.

Она је рекла да су се неки од кинеских стручњака јутрос укључили у „активан рад“ у том институту и да су се упознали са функционисањем здравственог система у Србији.

„Сада имају полазну тачку, одакле сада заједничким радом можемо да видимо како најефикасније да делујемо“, навела је она.

Кисић Тепавчевић рекла је да ће они остати у Србији од седам до 14 дана, са могућношћу поновног доласка.

„Они су видели преглед наше досадашње ситуације, када смо им показали да у око 97 одсто епидемиолошким истраживањима који се мукотрпно раде свакодневно на терену се тачно може утврдити ко се од кога заразио. Имамо тај пут инфекције јасно дефинисан“, навела је.

Уколико будемо сви одговорни и савјесни у наредном периоду, бићемо на добром путу да сузбијемо епидемију као што су то урадили и они (Кинези)“, казала је.

Навела је да је још увијек рано да за конкретне оцјене о стању вируса, али да је „полазна основа јако добра“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар