Главно РС и матица

„Швајцарска формула“ повећава пензије у Србији за 5,4 одсто

УКЉУЧУЈЕ УСКЛАЂИВАЊЕ СА 50 ОДСТО ИНФЛАЦИЈЕ И 50 ОДСТО РАСТА ПРОСЈЕЧНЕ ЗАРАДЕ
  • Швајцарска формула“ била је уведена 2003. године и примјењивана до 2006, када је укинута на инсистирање Свјетске банке, у оквиру тадашњег аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), па су отада пензије усклађиване само са растом инфлације или одлукама владе (зависно од стања републичког буџета)

ОД ДАНАС је у Србији у примјени индексација пензија по „швајцарској формули“ која подразумијева њихово усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просјечне зараде.

Примјеном нове формуле пензије ће од јануара бити увећане 5,4 одсто.

„Швајцарска формула“ за утврђивање износа пензија била је уведена 2003. године и примјењивана до 2006, када је укинута на инсистирања Свјетске банке, у оквиру тадашњег аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), па су од тада пензије усклађиване само са растом инфлације.

Пензије су ванредно повећане 2008, а од 2010. године су усклађиване само са цијенама и дијелом раста БДП преко четири одсто.

У 2014. години су у склопу мјера фискалне консолидације смањене пензије веће од 30.000 динара, али су касније неколико пута увећаване без икаквог правила, у зависности од стања у републичком буџету.

У 2019. је била укинута индексација пензија и Влада је имала дискреционо право да утврђује да ли ће и колико бити увећање пензионерских примања.

Већина европских земаља има формуле за усклађивање пензија, а најчешће се одређују у складу са растом инфлације и просјечних зарада.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар