Главно РС и матица

Умро генерал Бранко Билбија – први командант групе која је била зачетак РВ Војске Српске

КАО ПРВИ СТРАНИ ПИЛОТ ЛЕТИО ЈЕ 1985. НА ЛОВЦУ МиГ-29
  • Био је опитни пилот и командант Ваздухопловног опитног центра, начелник Одјелења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћник команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, те директор Савезне управе за контролу летења
  • Ванредно је 1985. године унапријеђен у чин пуковника. У чин генерал-мајора унапређен је 1997. године. Учествовао је у одбрани земље од агресије НАТО

ПРВИ командант 5. Оперативне авио-групе која је била зачетак ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске, генерал-мајор Војске Југославије у пензији Бранко Билбија преминуо је након краће болести у Београду у 75. години, јавиле су “Вечерње новости”.

Билбија је рођен у Санском Мосту 1947. године.

У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому “Петровац” код Скопља у 98. авијацијској бригади, а потом командира авијацијског одјељења и замјеник команданта 125. ескадриле у 117. ловачко-авијацијском пуку на аеродром “Жељава” код Бихаћа.

Билбија је био опитни пилот и командант Ваздухопловног опитног центра, начелник Одјелења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћник команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, те директор Савезне управе за контролу летења.

Од октобра 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ и у априлу 1992. године примио дужност првог команданта 5. Оперативне авио-групе на аеродрому “Жељава” код Бихаћа, а касније у Бањалуци, која је била зачетак РВ и ПВО Војске Републике Српске.

Летио је на више од 35 типова и подтипова авиона.

Први је у СФРЈ извео командовани ковит на “Орлу” и летио надзвучно на “Орлу” двосједу.

Билбија је 1985. и 1986. године, као опитни пилот, летио на авиону “Мираж 2000” у Опитном центру Истр у Француској, с циљем процјене авиона и одабира за југословенско РВ и ПВО.

По истом задатку боравио је у АФБ Едвардс Калифорнија Мохави пустиња – у САД, у Сингер Линк Мајлс Брајтону у Великој Британији и аеродрому Омдурман Картум у Судану.

У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР-а летио је на авиону “МиГ-29” у опитном центру СССР-а на аеродрому “Кубинка” поред Москве, а с циљем његове евалуације за потребе југословенског РВ и ПВО.

За успјехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно је 1985. године унапријеђен у чин пуковника. У чин генерал-мајора унапређен је 1997. године.

Билбија је учествовао у одбрани земље од агресије НАТО-а.

Више пута у току активне војне службе је похваљиван, награђиван и одликован.

Пензионисан је 2001. године.

(Срна)

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар