Главно Федерација/БиХ

Уставни суд БиХ: Закључак НС РС је политички притисак на судију Златка Кнежевића

НАВЕО ДА ЈЕ СУДИЈА КНЕЖЕВИЋ НА БОЛОВАЊУ И ДА ЗАТО НЕЋЕ БИТИ ПЛЕНАРНЕ СЈЕДНИЦЕ СУДА КРАЈЕМ МАЈА
  • Из Уставног суда БиХ навели да нема основа ни у једној одредби Устава БиХ, па ни ентитета, ни било којег закона у БиХ, која омогућава законодавним тијелима ентитета да се уплићу у рад и надлежност Уставног суда БиХ, укључујући и опозив судија овог суда

УСТАВНИ суд БиХ огласио се данас саопштењем поводом закључка усвојеног на јучерашњој сједници Народне скупштине којим се позива судија из реда српског народа да се повуче из овог суда.

Уставни суд БиХ осудио је, како је наведено, неуставно дјеловање НСРС, које сматра веома озбиљним притиском на самосталност и независност овог суда.

У саопштењу се наводи да само Уставни суд БиХ може доносити прописе и опште акте који се тичу његовог рада и улоге утврђене Уставом БиХ.

– Из свега овога произлази да Уставни суд БиХ у уставноправном систему БиХ ужива потпуну самосталност и независност од било које гране власти, а што му је дао искључиво Устав БиХ. Слиједећи наведено, истичемо да НСРС за такво дјеловање нема било какво упориште у Уставу – истиче се у саопштењу.

Из Уставног суда наводе да нема основа ни у једној одредби Устава БиХ, па ни ентитета, ни било којег закона у БиХ, која омогућава законодавним тијелима ентитета да се уплићу у рад и надлежност Уставног суда БиХ, укључујући и опозив судија овог суда.

– У односу на позив на оставку члана Уставног суда БиХ Златка М. Кнежевића, подсјећамо да сваки члан овог суда прије преузимања дужности даје свечану изјаву којом се обавезује да ће се у вршењу своје дужности судије придржавати Устава и закона БиХ и да ће дужност вршити савјесно и непристрасно и то искључиво у личном својству – наводи се у саопштењу.

Додаје се да Уставни суд БиХ подржава сав досадашњи рад и професионализам у раду Кнежевића и у потпуности га подржава у, како наводе, овим за њега тешким изазовима и притисцима којима је неосновано изложен.

– Овдје се неспорно ради о својеврсном политичком утицају и притиску на члана Уставног суда, што је у потпуности неприхватљиво и у супротности са Уставом БиХ и његовим начелима. Наведено дјеловање у сваком смислу утиче на правну сигурност и подривање владавине права која је основни темељ сваког демократског друштва, којем тежи и БиХ на путу ка Европској унији – наводи се у саопштењу.

Из Уставног суда БиХ навели су да се Кнежевић тренутно налази на оправданом одсуству-боловању и да Суд у тим околностима није у могућности да заказаже и одржи планирану пленарну сједницу крајем маја.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар