Главно РС и матица

Ванредна сједница парламента Косова* без одлуке о укидању такси уведених против Србије и БиХ

ХАРАДИНАЈЕВА ПАРТИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД БЛОКИРАЊА КУРТИЈЕВОГ ПРЕДЛОГА
  • Већи дио скупштинске расправе био посвећен сукобу између предсједника самопроглашеног Косова* Тачија и Куртија око тога ко ће у преговорима са Београдом предводити делегацију Приштине. Владајућа коалиција „Самоопредјељења“ и ДСК жели да то буде Курти, док опозција тражи да делегацију предводи Тачи

ВАНРЕДНА сједница парламента Косова* завршена је без закључака о одлуци владе Аљбина Куртија којом се предлаже делимично укидање царинских такси на робу из централне Србије и БиХ.

На сједници без присуства Срба, оцјењено је да Курти није предложио никакав документ о коме би се посланици изјашњавали.

Констатовано је и да је Курти само затражио мишљење посланика о свом приједлогу да царинске стопе буду дјелимично укинуте, почевши од 15. марта, односно у потпуности од 1. априла уз услов да, како је навео, Србија у року од 90 дана не покаже спремност за наставак дијалога са Приштином, царинске стопе поново буду уведене, почевши од 15. јуна, на бази рециопроцитета.

На сједници, која је почела око 11.00 часова, посланици су током расправе били подијељени.

Посланици Алијансе за будућност Косова, на чији је приједлог бивши предсједник Владе самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај 24. новембра 2018. године донио одлуку о увођењу стопроцентне царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ, остали су при намјери да свим средствима спријече повлачење те одлуке.

„Самоопредјељење“ Аљбина Куртија подржало је одлуку о условном укидању царинских стопа, док су посланици Демократске партије Косова /ДПК/ Хашима Тачија и Демократског савеза Косова /ДСК/ Исе Мустафе, који је дио владајуће коалиције са „Самоопредјељењем“, заступали став о безусловном укидању царинских такси.

ДСК и ДПК заступају став да се мора испоштовати „савјет САД о укидању такси као услов за наставак дијалога са Београдом“.

Већи дио скупштинске расправе посвећен је сукобу између предсједника самопроглашеног Косова* Тачија и Куртија о легитимитету лица које ће у будућим преговорима са Београдом предводити делегацију Приштине.

Владајућа коалиција „Самоопредјељења“ и ДСК застапа став да Курти предводи делегацију, док опозција тражи да делегацију предводи Тачи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар