Главно РС и матица

Вучић: Наш споразум са САД има 16 тачака, добар је за Србију – САД ће надгледати спровођење

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ ПРЕДСТАВИО СПОРАЗУМ О ЕКОНОМСКОЈ НОРМАЛИЗАЦИЈИ СА ПРИШТИНОМ
  • „Две стране су се обавезале и на диверзификовање извора енергетског снабдевања. Успели смо да из споразума буде избачена одредба да се обавезујемо од кога ћемо и шта да купујемо, на то нисмо пристали. Ту имамо једну уопштену норму која нам не представља никакав проблем
  • У споразуму пише и да се „две стране слажу да ће да раде заједно са органима америчке владе на студији изводљивости која треба да подели енергетске ресурсе језера Газиводе. Они су били снажно против тога, а ми за, јер ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку
  • Имаћемо јединствено тржиште, нема више изненађења са таксама. Тиме обезбеђујемо слободнији проток људи, роба, капитала и услуга, то је од фантастичног значаја за нас
  • САД су мислиле да ми треба да позовемо Израел да призна независност Косова, а ми смо рекли да се иде у два споразума, па ако се Израел и Приштина договоре о признању Косова, нећемо да се мешамо. У нашем споразуму са САД пише да ћемо за годину дана пребацити амбасаду у Јерусалим ако Израел буде поштовао Србију
  • Косово се обавезало и да примени све судске одлуке у вези са Српском православном црквом. Американци кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се те судске одлуке спроводити у дело

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић представио је вечерас у Вашингтону споразум о нормализацији економских односа с Приштином, наводећи да он предвиђа приступање Косова Мини Шенгену, извођење студије о подјели енергетских ресурса језера Газиводе и инфраструктурне пројекте.

Вучић је новинарима рекао да билатерални споразум Србије и САД, који је он данас потписао у Бијелој кући с предсједником САД Доналдом Трампом, предвиђа да у наредних годину дана Приштина неће тражити пријем у чланство међународних организација, а да Београд неће лобирати за повлачење признања независности Косова.

На преговорима у Белој кући, вођеним јуче и претходне ноћи, косовска делегација је била против те тачке, а највећа битка вођена је око тачке 10, која је у првој верзији документа предвиђала међусобно признање две стране, казао је Вучић.

Он је поновио да тачке 10 нема у споразуму и навео да је поред тога „највећа борба вођена“ око тачке која се односи на однос Израела и Косова.

САД су мислиле да ми треба да позовемо Израел да призна независност Косова, а ми смо рекли да се иде у два споразума, па ако се Израел и Приштина договоре о признању Косова, нећемо да се мешамо. У нашем споразуму са САД пише да ћемо за годину дана пребацити амбасаду у Јерусалим ако Израел буде поштовао Србију“, рекао је Вучић.

Споразум Србије и САД има 16 тачака, као и споразум који је косовски премијер Авдулах Хоти потписао с Трампом, али те тачке нису потпуно исте у два споразума, навео је Вучић.

Оцијенио је да је споразум „добар за Србију“ и додао да ће Американци надгледати његово спровођење.

Вучић је казао да су се двије стране обавезале и на диверзификовање извора енергетског снабдијевања.

„Успели смо да из споразума буде избачена одредба да се обавезујемо од кога ћемо и шта да купујемо, на то нисмо пристали. Ту имамо једну уопштену норму која нам не представља никакав проблем“, додао је Вучић.

Он је казао да у споразуму пише и да се „две стране слажу да ће да раде заједно са органима америчке владе на студији изводљивости која треба да подели енергетске ресурсе језера Газиводе“.

„Они су били снажно против тога, а ми за, јер ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку“, навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија и Косово су се обавезали и да признају дипломе и професионалне сертификате друге стране.

„Проблем је био јер они нису желели да признају дипломе из Косовске Митровице, желећи да кажу да то припада њиховом систему“, казао је Вучић.

Он је рекао да је Косово било против одредбе о мини Шенгену, али да се на крају обавезало својим уговором са САД да приступи тој иницијативи.

„Имаћемо јединствено тржиште, нема више изненађења са таксама. Тиме обезбеђујемо слободнији проток људи, роба, капитала и услуга, то је од фантастичног значаја за нас“, казао је предсједник Србије.

Он је навео да је споразумом предвиђено и отварање канцеларије америчког Фонда за развој у Београду, док то не важи за Приштину.

„То ће бити јак сигнал свим кредитним агенцијама и америчким и западноевропским инвеститорима, то показује колико су САД заинтересоване да раде са Србијом на даљем унапређењу економског амбијента“, казао је Вучић.

Он је навео да је договорено и да Американци надгледају важне инфраструктурне пројекте, укључујући изградњу пута до Приштине, што је оцијенио као „важно за Србе из Грачанице“.

„Изградићемо пругу и повезати српске средине на Косову и Приштину са централном Србијом преко Мердара. Неки су хтели да се гради железница преко севера Косова и да Србија нема никакву контролу над том железницом, али успели смо да избегнемо ту малу замку“, рекао је Вучић.

Додао је да споразум предвиђа да различите америчке финансијске корпорације и Извозна банка САД подржавају различите пројекте.

Навео је да у споразуму није дефинисано да ли је прелаз Мердаре административни или гранични.

У тачки која се односи на опрему за 5г мрежу, Србија се обавезала да ће „да ради са поузданим трговцима када до тога дође“, рекао је Вучић.

Он је рекао да споразуми Србије и Косова са САД предвиђају и појачане безбједносне контроле на свим аеродромима како би двије стране могле да рачунају на добијање безвизног режима.

Обе стране су се обавезале да заштите и промовишу слободу религије и да заштите вјерске објекте, а Косово се обавезало и да примјени све судске одлуке у вези са Српском православном црквом.

„Американци кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се те судске одлуке спроводити у дело“, додао је Вучић.

Једна тачка се односи на нестале особе и интерно расељене, рекао је Вучић и додао да су се двије стране обавезале да осуђују екстремистички проирански Хезболах, истакавши да је то била „америчка жеља“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар