Одабрано Свијет

Politico: Трамп ће од Конгреса САД затражити повећање буџета за супротстављање Русији и Кини

ЗАХТЈЕВАЋЕ И ЗНАТНО ПОВЕЋАЊЕ БУЏЕТА NASA ЈЕР ЖЕЛИ ИСКРЦАВАЊЕ НА МЈЕСЕЦ ВЕЋ 2024.
  • Трампова власт је прије двије године утврдила Стратегију националне одбране чија је централна тачка – супарништво са суперсилама Русијом и Кином, а не више Блиски Исток, Авганистан, тероризам и локални ратови. Politico процјењује да ће финансирање те оријентације буџет САД „скупо платити“, али – не открива о каквој суми ће се радити

АДМИНИСТРАЦИЈА Доналда Трампа има намјеру да од Конгреса САД затражи да јој одобри више новца за „супротстављање Русији и Кини“.

Нова финансијска година почеће у САД 1. октобра, а амерички лист Politico тврди да ће Трамп „додатне милионе“ за ту сврху званично затражити већ наредне недјеље.

Исти лист је подсјетио на Трампово обећање да ће САД изаћи из „бесконачних ратова на Блиском истоку“ и указао да ће Пентагон – чим то повлачење буде реализовано – имати на располагању жељене „додатне милионе“ које ће моћи да употреби портив Русије и Кине.

Трампова власт је прије двије године утврдила Стратегију националне одбране чија је централна тачка – супарништво са суперсилама Русијом и Кином, а не више Блиски Исток, Авганистан, тероризам и локални ратови.

Politico процјењује да ће финансирање те оријентације буџет САД „скупо платити“, али – не открива о каквој суми ће се радити.

Наводи, међутим, да ће из буџета Пентагона бити потрошено 7,2 милијарде долара за подизање „Трамповог зида“ на граници са Мексиком.

The Washington Post је у исто вријеме објавио да ће Трамп већ кроз два дана од Конгреса затражити преко $25 милијарди за „програм освајања Мјесеца“.

А да ће три милијарде – од те суме – бити усмјерене у развој космичких бродова у оквирима програма Artemis.

Исти лист оцјењује да ће то – ако прође – бити највеће повећање буџета NASA протеклих година.

Јер, NASA је прошле финансијске године имала буџет од $19 милијарди, а у овој – на нивоу $22 милијарде.

Трамп жели да се Американци искрцају на Мјесец већ 2024-те – пре истека његовог другог предсједничког мандата.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар