Предсједник РС

Цвијановић: Одређене обавјештајне агенције врбују људе из Српске за оно што није интерес Српске

ОЧЕКУЈЕ ДА СДА И ДРУГЕ БОШЊАЧКЕ ПАРТИЈЕ ПРИСТУПЕ ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ
  • Ни као предсједник Владе Републике Српске, током протеклих скоро шест година, ни као предсједник Републике никада нисам добила било какав значајан податак од ОБА, која би требало да буде на располагању свим институцијама и грађанима Српске и БиХ. Био је само један изузетак када сам добила оно што је већ било у медијима
  • Предмет њених опсервација, нажалост, често су функционери и политичари Републике Српске, што има политичку позадину

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је тачно да одређене обавјештајне агенције врбују људе из Српске и стављају их у службу онога што није интерес Републике.

„Имамо информације на који начин се то ради, на који начин се врше продори у институционални оквир Републике Српске управо да би се одређени људи ставили у службу онога што није интерес Српске“, рекла је Цвијановићева коментаришући изјаву делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ Средоја Новића да одређене обавјештајне агенције врбују људе из Српске.

Цвијановићева је у изјави новинарима у Бањалуци нагласила да Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ треба да препознаје озбиљне потенцијалне пријетње и ризике по цијелу БиХ и да буде на услузи свим институцијама у БиХ, а да су умјесто тога предмет њихових опсервација, нажалост, често функционери и политичари Републике Српске, што има политичку позадину.

Она је додала да ни као предсједник Владе Републике Српске током протеклих скоро шест година, ни као предсједник Републике никада није добила било какав значајан податак од те службе, која би требало да буде на располагању свим институцијама и грађанима Српске и БиХ.

Цвијановићева је додала да је једном од те службе добила кратко обавјештење које је већ било познато у свим медијима.

„Како то већ бива у БиХ, овдје је често на снази приватизација одређених функција, па се тако деси са многим органима у БиХ који су стављени, да тако кажем, под шапу одређених политика и искључиво раде по политичком налогу, умјесто ради опште безбједности“, закључила је Цвијановићева.

Цвијановић: Неоправдано се отеже са формирањем Савјета министара

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се неоправдано дуго отеже процес формирања Савјета министара иако постоји „јасна и чиста математика“ да то буде учињено.

„Постоји јасно опредјељење када је у питању и домаћи фактор и исто тако међународна заједница да, након експеримента којег смо имали у претходном мандату, да сада власт треба бити конституисана, односно састављена од људи из политичких партија које су политички побједници у сва три народа“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, то још није учињено, па су неке теме, које су могле бити општег карактера и нимало болне, постале поприште за политичке битке између различитих нивоа власти.

„То нас није нигдје одвело, ма како се трудили да кажу да је то био један врло продуктиван период. Био је то лош период по Српску“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се очекује искорак бошњачких политичких партија, превасходно СДА, која је побједник у Федерацији БиХ да се уђе у формирање власти.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар