Предсједник РС

Цвијановић: „С љубављу храбрим срцима“ за дјецу са посебним потребама у Бањалуци и Требињу

ХУМАНИТАРНИ БРОЈ 1411 БИЋЕ АКТИВАН ОД 1. ДЕЦЕМБРА
  • Многе породице имају проблем како да збрину дјецу током цијелог дана, а родитељи због својих обавеза не могу да брину о њима 24 часа. Зато смо се одлучили да правимо дневне центре у Бањалуци и Требињу, а помоћи ћемо дневне центре и у другим градовима и градити нове
  • Позивам грађане да прикључе акцији и позову 1411 и помогну у прикупљању финансијских средстава за изградњу дневних центара. Ово је широка акција и позивам све да и ове године покажемо солидарност зато што то заслужују наша дјеца и породице
  • Десета акција „С љубављу храбрим срцима“ биће  одржана 22. децембра на православни празник Зачеће свете Ане – Ђетињци: „Програм ће бити –нагласила је предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ –сличан ономе који смо увели прошле године с циљем да промовишемо нашу талентовану дјецу из свих крајева Српске, која знају да играју, плешу, пјевају, свирају, рецитују, глуме…

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће овогодишња хуманитарна акција „С љубављу храбрим срцима“ бити посвећена изградњи дневних центара за дјецу са посебним потребама у Бањалуци и Требињу.

Цвијановићева је истакла да је одлука донесена на основу сугестија удружења и породица чланова удружења који су указали на њихове потребе и проблеме са којима се суочавају.

„Многе породице имају проблем како да збрину дјецу током цијелог дана, а родитељи због својих обавеза не могу да брину о њима 24 часа. Зато смо се одлучили да правимо дневне центре у Бањалуци и Требињу, а помоћи ћемо дневне центре и у другим градовима и градити нове“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће хуманитарни број 1411 бити активан од 1. децембра посредством којег ће грађани моћи да учествују у овој хуманој акцији.

„Позивам грађане да прикључе акцији и позову тај број и помогну у прикупљању финансијских средстава за изградњу дневних центара. Ово је широка акција и позивам све да и ове године покажемо солидарност зато што то заслужују наша дјеца и породице. Сигурна сам да ће акција наићи на широку подршку грађана јер ће знати да помажу породице које ће моћи ријешити велики проблем“, рекла је Цвијановићева у интервјуу објављеном на сајту предсједника Републике Српске.

Према њеним ријечима, финансијски аспект акције је у другом плану, а кључно је заједништво и добра воља која се мобилише током цијелог мјесеца, док кулуминацију представља хуманитарно вече.

„Акција је увијек посвећена одређеној групи, прије свега, породицама и дјеци који се суочавају са проблемима. Превасходни циљ је да укажемо на проблеме са којима се они суочавају, да се солидаришемо и покажемо им да нису сами, а на крају и да прикупимо средства која ће служити за потребе корисника те помоћи. У први план долазе добра воља и солидарност коју показујемо и тада Република дише заједно“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да су у центру интересовања дјеца којима је потребна помоћ, али и њихови родитељи зато што породице заједно настоје да превазиђу проблеме.

„Нема ништа боље од тога да подржите неку добру иницијативу. Није ствар само у новцу, јер институције свакако рјешавају те проблеме. Овдје постоји додатна димензија – да смо заједно, да радимо добре ствари, да можемо да подијелимо успјех и кажемо да смо некоме помогли. Они којима помажемо су дио нас, живимо заједно, сви смо једна заједница и друштво једнакости. И ово је начин да то покажемо. Дјеца увијек имају најважнију улогу и ово ће бити и њихово вече“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су у пуном јеку припреме за десето издање акције „С љубављу храбрим срцима“, која ће бити одржана 22. децембра на православни празник Зачеће свете Ане – Ђетињци.

„Програм ће бити сличан ономе који смо увели прошле године с циљем да промовишемо нашу талентовану дјецу из свих крајева Српске, која знају да играју, плешу, пјевају, свирају, рецитују, глуме… Они ће дати допринос свечаности која има посебну суштину“, рекла је предсједник Републике.

То је прилика, додала је она, да се дјеца солидаришу са другом дјецом.

„Када је то тако и нама одраслима је лако да то испратимо. Дјеца су веома поносна и сјећам се свих ових година, а такво је и прошлогодишње искуство, да имају велику жељу да буду дио те позитивне приче. Када сам прошле године разговарала са учесницима сви су били веома поносни што су дио акције и пожељели су да поново учествују“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су прошле године у програму учествовала дјеца из свих крајева Српске, а тако ће бити и ове године, само што ће учествовати малишани из других школа, вртића, клубова, удружења, секција…

„Наша намјера је да сваке године промовишемо талентовану дјецу, а уједно и да урадимо и добре ствари. Ове године имаћемо посебну врсту партнерства. Учесници ће бити и дјеца из Србије и Пољске јер желимо да интернационализујемо ову акцију“, нагласила је Цвијановићева, подсјетивши да Србија годинама издваја значајна средства за хуманитарно вече.

Предсједник Српске је навела да ће и ове као и претходних година на самој донаторској вечери бити организовано јављање познатих личности на хуманитарне бројеве телефона.

„Имамо подршку и од наших људи који живе у иностранству, они желе да дају допринос и од идуће године ћемо и њих интензивније укључивати у ове активности. Желимо да и на тај начин покажемо заједништво“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, врата институција морају да буду отворена за грађане, а посебно за најмлађе због чега је први пријем који је организовала у Палати Републике био управо за дјецу.

„Добијам много поклона од дјеце из свих дијелова Српске које они направе на секцијама или током слободних активности. И то чувам у кабинету. Срећна сам што они осјећају потребу да ми пошаљу поклоне који су резултат њиховог талента“, рекла је Цвијановићева.

Акцију „С љубављу храбрим срцима“ покренуо је некадашњи предсједник Републике Срппске Милорад Додик и већ десету годину организује је кабинет предсједника Републике.

Захваљаујући овој акцији до сада је прикупљен новац за дјецу обољелу од малигних болести и дијабетеса, за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју и аутизмом, са ријетким генетским болестима, те дјеци са потешкоћама покрета.

Новцем прикупљеним у овој акцији саграђени су Родитељска кућа и Центар за превенцију развојних тешкоћа за мајку и дијете, а обезбијеђена је и подршка Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар