Предсједник РС

Цвијановић са Србима у Швајцарској: Дијаспора је велики развојни ресурс Српске

„РАДУЈЕ МЕ ШТО ЧУВА СВОЈ ИДЕНТИТЕТ И ШТО ЈЕ ОКУПЉЕНА ОКО ЦРКВЕ И СВОЈИХ УДРУЖЕЊА“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Успјели само са пројектом великог мапирања дијаспоре, односно прављења регистра људи у дијаспори. Сваки пут кад имамо оваква велика окупљања подстакнемо их да сами испуне формуларе, да се пријаве на сајт, да знамо гдје су, шта раде, чиме се баве, на који начин су везани за Републику Српску и да ли имају неке амбиције евентуално да се врате у Српску или да у њој отпочну неки бизнис

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић и представници удружења дијаспоре из Српске у Швајцарској констатовали су на састанку у Цириху да дијаспора представља важан ресурс и велику развојну шансу Републике Српске и да постоји огроман простор за даље институционално повезивање, као и за развој привредних и пословних веза.

Цвијановићева је упознала саговорнике са актуелним политичким и економским приликама у Републици Српској и БиХ, те захвалила представницима дијаспоре на конструктивном разговору и посвећености Српској.

На састанку, којем је присуствовао и министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, било је ријечи о додатном повезивању и јачању сарадње између институција Српске и дијаспоре, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

Цвијановић рекла је да је радује што је српска дијаспора опредијељена да чува свој идентитет и што је окупљена око Цркве и удружења посредством којих успоставља везу са институцијама у Српској.

Цвијановићева је рекла да је са српском заједницом у Швајцарској данас разговарала о важним стварима: на који начин удружити снаге да би могли да наступају као инвеститори у Републици Српској, како успоставити тјешњу везу са својим локалним заједницама.

Она је навела да су причали и о томе да је неопходно да се окупе на регионалном нивоу, да се успостави референт за дијаспору и да покрива неколико општина, те да на тај начин буде спона између локалних нивоа, републичког нивоа и наших људи у иностранству.

Српска заједница у Швајцарској данас је обиљежила Дан Републике Српске, у присуству предсједнице Српске.

Цвијановићева је истакла да цијени све напоре српске дијаспоре.

Она је напоменула да је на многим мјестима обиљежено 30 година постојања Српске и то са пуно љубави, емоција, опредијељености да је чувају и они који живе у Српској, али и људи који су из Српске али живе у иностранству.

– То показује суштину јединства, опредијељености да будемо заједно и онда када су светковине, исто као што смо били заједно у тешка времена… Радује ме увијек да су људи из дијаспоре опредијељени да чувају свој идентитет, окупљени око Цркве, око удружења преко којих успостављају институционалну везу са институцијама у Српској – рекла је Цвијановићева новинарима.

Према њеним ријечима, то је нешто на чему се предано радило претходних неколико година, а оно у чему су успјели јесте пројекат великог мапирања дијаспоре, односно прављење регистра људи у дијаспори.

– Сваки пут кад имамо оваква велика окупљања подстакнемо их да сами испуне те формуларе, да се пријаве на сајт, да знамо гдје су, шта раде, чиме се баве, на који начин су везани за Републику Српску и да ли имају неке амбиције евентуално да се врате у Српску или да у њој отпочну неки бизнис – рекла је Цвијановићева.

Изразивши радост што је у Швајцарској, Цвијановићева је рекла да је ту велика српска заједница, да су ту људи који су успјели да реализују неке своје послове.

Она је додала да је радује да увијек од њих чује, без обзира што су засновали живот у неким другим мјестима, потребу и жељу да дођу у родни крај, а да многи размишљају да се пред крај радне каријере врате у Републику Српску.

– Могу само рећи да је Република Српска довољно велика и широка за све њих, да их позивамо и да у њој улажу, али исто тако и да се врате у своје родно мјесту. Радује ме њихово организовање -, истакла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар